Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Canada maakt zich zorgen over de heropleving van het abortusdebat in de Verenigde Staten

Canada maakt zich zorgen over de heropleving van het abortusdebat in de Verenigde Staten

In het land van Margaret Atwood, auteur van de roman die een televisieserie werd De scharlaken meid Een feministische dystopie waarin de rol van vrouwen wordt gereduceerd tot die van draagmoeders, een potentiële uitdaging voor Roe v. Wade in de Verenigde Staten veroorzaakte een schokgolf. In heel Canada hebben radio, televisie en kranten de mogelijkheid van afschaffing van het recht op abortus in de Amerikaanse buurt aangegrepen om de impact van een mogelijke “besmetting” in twijfel te trekken. De dag na de onthulling door de site Politiek Vanuit een ontwerp van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten waarin het einde van dit negenenveertigjarige grondwettelijke recht werd ingeroepen, werd het debat ook prompt uitgenodigd voor het Lagerhuis in Ottawa.

Eén moment van onoplettendheid kan ons tientallen jaren terugzetten. Christine Normandin, parlementslid voor het blok Quebecoa (onafhankelijkheid), waarschuwde dinsdag 3 mei. “De regering zet zich in voor de bescherming van het fundamentele recht van vrouwen om te kiezen,” Vicepremier Chrystia Freeland reageerde op een daverend applaus. Afwezig in parlementaire kringen, postte de liberale premier Justin Trudeau tegelijkertijd: Twitter-bericht : “Het recht om te kiezen is een vrouwenrecht. Punt.”

Aan de andere kant heeft de kwestie van een mogelijke vraag naar abortus de Conservatieve Partij van Canada in verlegenheid gebracht. In een e-mail die enkele uren na de onthulling van Het beleid, Het Party Communications Team drong er bij hen voorzichtig op aan dit niet te doen Commentaar op het lek. “Wat er in de Verenigde Staten gebeurt, gebeurt in de Verenigde Staten, het is een kwestie die in Canada al tientallen jaren wordt opgelost en dat is een goede zaak”, zei hij. Hij probeerde het conservatieve parlementslid Gerard Deltel te omzeilen.

READ  "Oekraïne krijgt terug wat het heeft", zegt Zelensky terwijl Kiev in het zuiden tegenaanvallen doet.
Lees ook: Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees VS: Hooggerechtshof plaatst abortus centraal in campagne halverwege

Dit onderwerp verdeelde het Canadese recht decennia lang, dat, met name in de prairieprovincies, in het westen van het land, een harde religieuze basis had die fel gekant was tegen vrije keuze. Conservatieve regeringen onder leiding van Brian Mulroney (1984-1993) en Stephen Harper (2006-2015) hebben verschillende keren geprobeerd de toegang tot abortus te beperken. zonder resultaat. Sindsdien worden opeenvolgende leiders van de Conservatieve Partij er regelmatig van verdacht het debat te willen heropenen. Zelfs als van de zes kandidaten die strijden om zijn leiderschap vandaag, vacant sinds februari, alleen Leslyn Lewis, de enige vrouw in de race, zegt dat ze openlijk tegen abortus is. Ze kreeg enthousiaste steun van de Campaign Life Coalition, een machtige Canadese anti-abortusorganisatie.

Je hebt nog 45,76% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.