Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

CAC 40-index stijgt boven 7000 punten en verslaat historisch record

Geplaatst op 5 november 2021 09:41Bijgewerkt op 5 november 2021 12:57 uur

Niets kan CAC 40 stoppen! De hoofdindex van de Paris Stock Exchange overschreed vrijdagochtend voor het eerst in haar geschiedenis de drempel van 7.000 punten. Midden op de dag bereikte het een nieuw sessierecord van 7.042,31 punten, op weg naar de zevende opeenvolgende sessie van winst, een reeks die sinds april 2019 niet meer is gezien. Het is al bijna 3% gestegen sinds het begin van de week.

De CAC 40 is een van de meest dynamische beursindicatoren sinds de komst van de Covid-vaccins, slechts een jaar geleden. Sindsdien is het met meer dan 40% gestegen, wat op zijn beurt de piek van vóór de crisis en het historische record heeft gewist.

Wereldwijde markten zijn in volledige trance

Dankzij het subsidie-, geld- en begrotingsbeleid kon het in recordtijd de moeilijkheden vergeten die verband hielden met de beperkingen die aan activiteiten en activiteiten werden opgelegd. Hij was nog nooit zo snel hersteld van zo’n ernstige crisis.

Ecstasy is niet beperkt tot de beurs van Parijs. Duitse DAX-index Het passeerde deze week voor het eerst 16.000 punten. De pan-Europese STOXX 600-index ontwikkelt zich ook op een historisch hoogtepunt.

Aan de overkant van de Atlantische Oceaan vieren de aandelenmarkten ook feest. Lou Dow Jones Het kwam tot boven de 36000 punten, een nieuw hoogtepunt. Ook de S&P 500 en Nasdaq hebben sinds het begin van het jaar in versneld tempo nieuwe records gevestigd.

De zorgen over inflatie of tekorten namen af ​​in het licht van de vraagdynamiek. De VIX, de volatiliteitsindex van Wall Street die de neiging heeft te stijgen in tijden van stress voor de markten, is de afgelopen dagen gedaald tot het laagste niveau sinds de paniek op de aandelenmarkten in maart 2020, ten tijde van de eerste beperkingen in Europa.

Monetaire verkrapping schrikt de markten niet af

De mogelijkheid van monetaire verkrapping stoorde aandelenbeleggers niet. De beweging, die al goed op gang is gekomen in de meeste opkomende landen en enkele ontwikkelde landen zoals Canada of Australië, heeft het oude continent nog niet bereikt. De Europese Centrale Bank bevestigde de afgelopen dagen haar adaptieve voorkeur, ondanks een snel herstel van de inflatie, tot het hoogste niveau sinds 2008 in de eurozone in oktober.

Van haar kant begon de Amerikaanse Federal Reserve woensdag met een geleidelijke afbouw van haar activa-aankopen, een besluit dat de markten hadden verwacht. Maar het is nog steeds van mening dat de stijging van de inflatie gekoppeld is aan tijdelijke factoren, wat het risico van een snelle rentestijging aan de andere kant van de Atlantische Oceaan uitsluit.

Ratings zijn gedaald ondanks de hogere prijzen

“De recente stijging van de lange rente is nog steeds minder dan de stijging van de inflatie”, stelt Gil Guibot van Axa IM. Ze zijn zelfs de afgelopen dagen ontspannen, nadat ze eind oktober een snelle stijging hebben meegemaakt. “De aandelenmarkten moeten goed georiënteerd blijven, aangezien er geen alternatief is met extreem negatieve reële rentetarieven”, voegt hij eraan toe.

Een andere ondersteunende factor: de zeer goede resultaten voor bedrijven die uit de crisis komen. “Het kwartaalcijfersseizoen, dat over het algemeen goed was, maakte het opnieuw mogelijk om de vooruitzichten voor het jaar naar boven bij te stellen en de waarderingsmultiples dienovereenkomstig terug te brengen tot niveaus die nauwelijks boven de langetermijngemiddelden lagen”, legt hij uit.

READ  Verbruik: cashback in Frankrijk