Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Brussel eist uitleg van Polen en Hongarije

De vrijdag verzonden berichten zijn een eerste stap naar een eventuele opschorting van Europese fondsen.

Verslaggever in Brussel

De strop in Brussel sluit zich langzaam rond Polen en Hongarije. De Europese Commissie heeft vrijdag een brief gestuurd naar de regeringen van deze EU-lidstaten met het verzoek om uitleg voor schendingen van de rechtsstaat in hun land. Voor Polen hebben de klachten betrekking op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en het in twijfel trekken van het primaat van het Europees recht. Wat Hongarije betreft, houden de zorgen verband met openbare aanbestedingen, bronnen van belangenconflicten en corruptie.

Deze aanpak maakt deel uit van een nieuwe voorwaarde voor de rechtsstaat die, in absolute aantallen en aan het einde van een langdurige procedure, zou kunnen leiden tot de opschorting van Europese fondsen voor lidstaten die de rechtsstaat schenden. Maar deze letters zijn slechts een eerste en optionele stap. Vrijdag presenteerde een UNHCR-woordvoerder het als “managementbrieven». «De vereiste informatie wordt ingevoerd

Dit artikel is alleen voor abonnees. Je hebt nog 69% om te ontdekken.

Vrijheid kent geen grenzen, net als je nieuwsgierigheid.

Lees je artikel verder voor € 1 in de eerste maand

Al geabonneerd?
Log in

READ  Polen stuurt duizenden sms-berichten naar migranten aan de grens met Wit-Rusland