Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Bruno Latour, de filosoof die de wetenschap deconstrueerde, sterft

Bruno Latour, de filosoof die de wetenschap deconstrueerde, sterft

verdwijning

Dit artikel is gereserveerd voor abonnees

Als sleutelfiguur in de ideeënwereld, op het kruispunt van sociologie, antropologie en ecologie, heeft de onderzoeker met name getheoretiseerd over het belang van sociale elementen bij de ontwikkeling van wetenschappelijke feiten. Hij stierf zondag op 75-jarige leeftijd.

In januari 2020, Literair tijdschrift Geclassificeerd als Bruno Latour – metAlain BadiouKwame Anthony Appiah, John Searle, Gayatri Chakravorty Spivak, Jürgen HabermasMartha Nussbaum Slavoj Zizek Charles Taylor en Judith Butler – Onder “Tien filosofen die de wereld hebben beïnvloed”. Onder de Franse denkers is hij ongetwijfeld degene die jarenlang het meest geciteerde, zo niet ‘monopolie’ is geweest voor de verdediging van de meest uiteenlopende standpunten, ook tegenstrijdige. Zijn denken, ontwikkeld in bijna dertig boeken, kan echter niet worden samengevat in een paar “dissertaties”, en hijzelf, een socioloog, een antropoloog, een filosoof, een epistemoloog en een etnoloog, De politieke omgeving Het kan moeilijk beperkt worden tot een bepaald specialisme. Deze grensovergang leverde hem aanvankelijk wat kritiek op: het was een opvallend doelpunt intellectuele misleiding Van Alan Sokal en Jean Bricmont, die tegelijkertijd kritiek hadden op amfibieën …

READ  Een studie wees uit dat geuren van andermans zweet sociale angst kunnen verminderen