Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Borstkanker: gemiste screening in Charente

Borstkanker: gemiste screening in Charente

Het niet vinden van een afspraak kan een belemmering zijn.

Karen Rondino, 55, een inwoner van Tofri, getuigt van de moeilijkheid om de test te halen. Ze heeft al twee examens op haar naam staan, als onderdeel van de gestructureerde cursus. “Elke twee jaar krijg ik een brief waarin staat dat ik medisch gekeurd moet worden.” De datum van het laatste bericht is van juli. Sindsdien wacht Karen op een kans om elkaar te ontmoeten. Deze vijftiger is echter ontworpen om deze röntgenfoto’s te maken. “Ik heb bijvoorbeeld meerdere keren gebeld”, ze maakt een grapje. In het Mamo Center in Suyao, in dit geval, bevindt het zich achter het medisch centrum. Volgens Karen, “Secretaresses geven me altijd hetzelfde antwoord, dat wil zeggen, ze hebben geen schema’s voor radiologen.”

Twee maanden wachten

Op sociale netwerken zijn er meer getuigenissen van Charentes in deze richting: Martine en Valerie hebben spijt dat ze op een afspraak hebben gewacht “Sinds mei” Marilyn bespot ook de disfunctie van . ” Voorkomen “. Miriam zorgt ervoor dat de deadlines duidelijk zijn.” Contra-indicaties ».

De redactie adviseert je

Sabine Scorcion, MD, gezondheidsdirecteur, afdeling medische beeldvorming, ziekenhuiscentrum van Angoulême “Een periode van twee maanden voor een Momo-afspraak”. “Er zijn veel aanvragen en we hebben problemen met de medische staf”, ze legde uit. Het resultaat: een mammogram “Niet elke dag open”. het ritme “Vier dagen per week” Buiten schoolvakanties en slechts één dag per week tijdens vakanties. Vastleggen dat bij een borstafwijking de patiënt voorrang krijgt. Midden in Sweaux, een radioloog geïrriteerd door de telefoon: “We hebben gewoon te maken met een tekort aan artsen, wat de nationale situatie weerspiegelt.”

Verlies van geluk

De Charente lijkt echter ongelijk getroffen te worden door deze drukte. Binnen de afdeling medische beeldvorming van het Barbizio-ziekenhuis, “We hebben een vertraging van drie weken tot een maand.”, aangesloten medisch secretaresse. Jean-Luc Morenat is directeur Gezondheidszorg bij de afdeling Medische Beeldvorming van de Stichting. oproepen ‘Een heel modern apparaat’ waarmee het ziekenhuis is uitgerust en waarmee de opening van Drie hele dagen per week zijn alleen voor mammografie.. De instelling heeft zojuist de diensten toegevoegd van een tijdelijke radioloog die uitsluitend aan dit onderzoek is gewijd. “En niet al onze stranden zijn vol”, Jean-Luc Mornier-punten. De cognackliniek, met een doorlooptijd van twee weken, ziet steeds meer “Vrouwen die uit Angoulême komen om snel een vergadering te vinden.”

Is deze impasse bij het passeren van de Mamo een gemiste kans? In het nieuwe Coördinatiecentrum voor kankerscreening in Aquitaine realiseert Felicie Gagnador, een volksgezondheidsfunctionaris, dit. “Ja, het vinden van een date kan voor sommige vrouwen een afschrikmiddel zijn.”

Over Michael Harmand, vice-president van de American Cancer Society “Tussen waarheid en intentie is er een hele wereld”Fluister aan de telefoon. Sorry daarvoor “De afdeling is goed uitgerust met mammografie-apparatuur, die we helpen financieren, maar soms is er geen radioloog om het te bedienen.”

Er zijn veel verzoeken en we hebben problemen met de medische staf.

Voor Marie-Claude Savoy, Communications Officer bij ARS, met negen medische beeldvormingscentra op haar grondgebied, zal Charente zijn “middenin”in zijn visie “De tijd tussen het aanvragen van de mammografie en het uitvoeren van het onderzoek”. deze “Varieert van 2 tot 13 weken op de afdeling, afhankelijk van de geografische locatie. »

Hoewel screening vanaf 50 jaar soms twijfelachtig is (met name kans op overdiagnose of overbehandeling), blijft voor Laetitia Mallet de beoordeling van deze realiteit een subjectief onderzoek. De ambassadeur van Poitou-Charentes bij Jeune et Rose, een vereniging die patiënten onder de 50 ondersteunt, Gond-Pontolvienne had op 26- en 34-jarige leeftijd dubbele borstkanker die alleen door aanraking werd gedetecteerd. “ Veel van de vrouwen met wie we communiceren hebben hun leven gered.”herinnert de persoon die meer dan ooit in deze aanpak gelooft.

READ  De geweldige Japanse strategie waarmee je moeiteloos afvalt

47,6%

In Charente neemt slechts 47,6% van de doelvrouwen deel aan gestructureerde screeningherinnert Benjamin Gandoet, directeur-generaal van het regionale centrum voor de coördinatie van kankerscreening in Nieuw-Aquitanië. “Vergeleken met gemiddeld 54,6% in Nieuw-Aquitanië.” Dus de uitdaging voor de gezondheidsautoriteiten is: “gaan kijken” Vrouwen zijn het meest terughoudend om banen aan te nemen “Sociale ongelijkheid in gezondheid”.