Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Beperkte mobilisatie voor de eerste nationale staking

Medewerkers van Decathlon, die hun arbeidsomstandigheden aan de kaak stelden, leidden zaterdag de eerste nationale staking van het sportartikelenmerk. Een bescheiden maar “verrassende” deelname, aldus de vakbonden.

We hebben van de vakbond en het management vernomen dat een staking die werd voorgesteld als de eerste Franse staking van Decathlon, op verzoek van de minderheidsvakbond CFDT voor een loonsverhoging, zaterdag een klein percentage van de werknemers mobiliseerde, maar sommige winkels ontwrichtte.

De CFDT, de derde federatie in de productie- en distributiegroep van sportartikelen, heeft een staking uitgeroepen over loonsverhogingen te midden van “recordwinsten in 2021”.

“Ik was aangenaam verrast”

Volgens centrale vakbondsvertegenwoordiger Sebastian Chauvin namen bijna 800 werknemers deel aan de beweging en staakten ze de hele zaterdag gedurende minstens een uur. “Gezien de jonge leeftijd van het personeel en de lage anciënniteit, zijn we aangenaam verrast door de eerste staking”, zei hij, terwijl hij een nieuwe mobilisatie beloofde.

Volgens hem was het slagingspercentage vooral hoog in de Ponteault Combo-winkels (77), Toulon en Angers, bijvoorbeeld Pontolet Combo moest failliet, met vijf verkopers en veel wachten op klanten.

‘Een paar stakingen’

Volgens het management leidde de oproep tot staking echter tot slechts “een klein aantal stakingen (vaak een uur) waarbij 1,13% van het personeel betrokken was”, of ongeveer 250 van de 22.400 werknemers.

Decathlon behoort tot de familievereniging Mulliez, zoals Auchan, Boulanger of zelfs Leroy Merlin.

“Sinds het ontmantelingsproces zijn er vreselijke werkomstandigheden geweest en het heeft een andere dimensie gescoord in termen van opkomst en omzet”, hekelde Sebastien Chauvin tegen AFP.

“De meeste werknemers zitten in het totaal van 1700-1800, net boven het minimumloon, dus je profiteert niet van de verhoging van het minimumloon. In die tijd werd 350 miljoen euro aan dividend uitgekeerd aan familiale aandeelhouders, de resultaten waren 30% hoger in de loop van het jaar”.

READ  Zij is de Amerikaanse die GAFAM in de Europese Unie moet monitoren, en Frankrijk weigert haar aan te stellen

Meer dan 22.000 medewerkers in Frankrijk

Het management van zijn kant stelt dat “in juli 2021 Decathlon en zijn vakbonden (inclusief CFDT) er trots op waren om unaniem een ​​salarisovereenkomst te ratificeren die het variabele deel verlaagde om het vaste deel van hun loon te verhogen, met een loonsverhoging van 4% .”

Ze stelt dat “Decathlon een van de weinige bedrijven is die een overeenkomst heeft getekend die de basissalarissen fors verhoogt ondanks de aanhoudende grote economische crisis.”

De groep, opgericht in 1976 in Ingles (Noord), telde eind vorig jaar 97.000 medewerkers, waarvan 22.300 in Frankrijk, tegenover 328 verkooppunten in Frankrijk.

Victoria Burnie van AFP