Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Bennu, de asteroïde met 0,057% “kans” om de aarde te raken – rts.ch

Het heeft een diameter van 500 meter en reist met een snelheid van 100.000 km/u naar de aarde. De asteroïde Bennu zal in het jaar 2135 heel dicht bij ons passeren, maar de kans op een botsing is nog steeds erg klein.

NASA meldde deze week dat Bennu over iets meer dan 100 jaar dicht bij de aarde zal zijn, slechts de helft van de afstand van onze planeet tot de maan. Het Amerikaanse ruimteagentschap voegde eraan toe dat de nawerking, tegen 2300, nog steeds in de orde van een minuut zou zijn, en één “kans” in 1750.

Bennu, ontdekt in 1999, is een van de twee bekende asteroïden in ons zonnestelsel die volgens NASA het grootste gevaar vormen voor de aarde.

Twee jaar aantekeningen

De Osiris-Rex-sonde van het Amerikaanse ruimteagentschap bracht twee jaar in een baan rond Bennu door en vertrok afgelopen mei om monsters terug te brengen die waren verzameld tijdens een contact dat enkele seconden duurde met de aarde.

De monsters zijn gepland om de aarde in 2023 te bereiken. De missie maakte het mogelijk om de asteroïde nauwkeuriger te bestuderen en de voorspellingen van zijn toekomstige pad aanzienlijk te verbeteren.

Wetenschappers concludeerden dat tegen het jaar 2300 de kans om de aarde te raken slechts 0,057% was. “Met andere woorden, dit betekent dat er een kans van 99,94% is dat Bennu zich niet op een ramkoers bevindt”, zegt David Farnocchia, een wetenschapper bij NASA’s Near-Earth Object Studies. “Dus je hoeft je niet al te veel zorgen te maken.”

READ  Scheidt Apple van de controversiële Antonio García Martinez 🆕

“Zwaartekracht sleutelgat”

Het feit blijft dat in september 2135 Bennu dicht bij de aarde zal passeren. Dit geeft het de mogelijkheid om het zogenaamde “gravitatiesleutelgat” over te steken: een gebied dat, vanwege het zwaartekrachteffect van onze planeet, de loop van de asteroïde enigszins zou veranderen en hem op een pad zou zetten. toekomstige botsing.

Avant la mission Osiris-Rex, 26 “trous de serrure” grands d’un kilomètre of plus étaient possiblement le chemin de Bennu en 2135. Grâce aux analyses permits par la sonde Osiris-Rex, les scientifiques on pu en exclure 24. De laatste twee.

Volgens hen is de meest waarschijnlijke datum voor de impact in het jaar 2182. Als dit zou gebeuren, zou de gebeurtenis catastrofaal zijn. “Normaal gesproken is de krater 10 tot 20 keer zo groot als het object”, zegt Lindley Johnson van NASA’s Planetary Defense Coordination Office, of, voor Bennu, een krater met een diameter van 5 tot 10 kilometer. “Maar het vernietigingsgebied zou veel groter zijn dan dat, tot 100 keer de grootte van de krater”, zei hij.

boi avec pwa et afp