Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Bekijk het debat tussen de “meest waarschijnlijke kandidaten” gericht op het presidentschap van de Europese Commissie

Bekijk het debat tussen de “meest waarschijnlijke kandidaten” gericht op het presidentschap van de Europese Commissie

gepubliceerd


Videoduur: 255 minuten

Bespreken van kandidaten voor het presidentschap van de Europese Commissie

Het debat tussen deze vijf kandidaten, genomineerd door de belangrijkste Europese politieke groeperingen met uitzondering van extreemrechts, is vanaf drie uur ’s middags live te volgen op France Info.

Wie gaat de strijd aan met en volgt Ursula von der Leyen misschien op? Parallel aan de Europese verkiezingen, die na 9 juni de samenstelling van het nieuwe Europese Parlement zullen bepalen, vindt er op discretere wijze een andere campagne plaats: de campagne van de ‘leidende kandidaten’, die strijden om het presidentschap van de Europese Commissie. Donderdag 23 mei vanaf 15.00 uur France Info (op TNT 27) zendt het debat uit tussen de vijf bevestigde kandidaten voor deze strategische positie van de EU, waarover door de lidstaten zal worden beslist. Volg deze discussies live.

• De huidige president stelt zich kandidaat voor herverkiezing. De Duitse Ursula von der Leyen, die sinds 2019 voorzitter van de Commissie is, koos ervoor om zich opnieuw kandidaat te stellen na een termijn die werd gekenmerkt door grote crises, en ze kreeg hernieuwde steun van de Europese Volkspartij. Tijdens dit debat zal ze haar palmares moeten verdedigen. In 2019 werd het met een zeer eenvoudige meerderheid gekozen, met vooral de steun van Emmanuel Macron. Maar na vijf jaar aan de macht lijken haar Franse bondgenoten haar in de steek te hebben gelaten.

• Vier andere deelnemers zijn aan boord. Ursula von der Leyen staat tegenover de Oostenrijker Walter Baer, ​​hoofd van de Europese Linkse Partij; De Italiaan Sandro Gozzi, secretaris-generaal van de Europese Democratische Partij en een van de drie kanshebbers uit de Renew Europe-groep waartoe de Franse Ennahda-partij behoort; de Duitser Thierry Reintke, medevoorzitter van de Groenen/ALE-fractie in het Europees Parlement en lid van het duo van milieukandidaten; Dit is het geval met de Luxemburger Nicolas Schmidt, kandidaat van de Partij van Europese Socialisten en huidig ​​Europees Commissaris voor Arbeid en Sociale Rechten.

• Een door extreemrechts geboycot debat. Slechts vijf partijen presenteerden kandidaten voor deze functie, van de zeven fracties in het Europees Parlement. De Fractie Identiteit en Democratie en de Europese Conservatieven en Hervormers, beiden van extreemrechts, steunen het systeem van de “koplopers” niet en hebben daarom geen kandidaat voor het voorzitterschap van de Commissie voorgedragen.

• Overige functies die zeer hoog op de schaal staan. Aan het einde van de Europese verkiezingen, op een nog onbekende datum, zullen de leiders van de 27 EU-lidstaten tijdens dezelfde top het voorzitterschap van de Commissie en het voorzitterschap van de Commissie bespreken. Andere “topfuncties”, d.w.z. posities aan het hoofd van grote Europese instellingen. Deze keuzes moeten de politieke evenwichten in de Europese Unie na de verkiezingen weerspiegelen. De kandidaat voor het voorzitterschap van de Commissie hoeft alleen de goedkeuring van het Parlement te krijgen, met een absolute meerderheid.

READ  Grote politieoperatie tegen een radicale milieubeweging