Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Beeld, wat is dit bolletje onderhuids vet?

Beeld, wat is dit bolletje onderhuids vet?

Een lipoom is een vetbolletje van 5 tot 7 cm dat op de arm, nek, romp en soms op de rug kan verschijnen. Voornamelijk bij volwassenen tussen de 40 en 60 jaar.

Lipoom is Vet bal Die zich onder de huid ontwikkelt. Dit is over het algemeen een goedaardige tumor Maar in sommige gevallen is het mogelijk Het ontwikkelt zich tot een kankergezwel. Opheldering met onze dermatoloog.

Definitie: Wat is een lipoom?

Lipomen zij Vetbollen met een diameter van 5 tot 7 cm Die onder de huid wordt gevormd als gevolg van de ophoping van vetbolletjes. Dit gebeurt wanneer bepaalde cellen in vetweefsel zich zo sterk vermenigvuldigen dat ze uiteindelijk een massa vormen die lipoom wordt genoemd. “Daarom is het een In de overgrote meerderheid van de gevallen een goedaardige tumor“, legt Dr. Marie Estelle Roux uit, een dermatoloog. We weten de oorsprong niet echt, het verschijnt op… Verschillende delen van het lichaam, vooral op de armen, nek, romp of borsten. Er zijn drie hoofdtypen lipomen:

  • de Beperkt lipoom (verschijnt onder de huid of in de spieren)
  • de Diffuus lipoom (zeer zelden, lijkt op een goedaardige tumor),
  • Lipoom (wat verwijst naar een lipoom geassocieerd met onderliggende lymfadenopathie, gelokaliseerd in de lymfeklier).

Deze tumoren hebben vooral invloed Volwassenen tussen 40 en 60 jaar oud. We spreken soms ten onrechte van ‘talgcyste’ als we naar een lipoom verwijzen. goud “naarDe term “talgcyste” is geen medische term. Als het vet is, hebben we het niet over een cyste, maar eerder over een lipoom. “, legt de dermatoloog uit.

Afbeelding van een lipoom op de arm © 123rf-Microstalker

Lipoom bevindt zich vaak op een niveau Schouderband (beide schouderbladen en beide sleutelbeenderen) en Armen, maar het kan zich ook op de borsten, het gezicht of de benen bevinden. Lipoom veroorzaakt niet Geen symptomen. Ze kunnen daar enige tijd blijven voordat hun aanwezigheid wordt ontdekt, tenzij ze zich op een lelijke plek bevinden. Daarom worden ze gediagnosticeerd door palpatie. Het kan soms pijn veroorzaken Als het zich in de buurt van een zenuw ontwikkelt, Of als het een tumor wordt, in zeer zeldzame gevallen kankerachtig.

“Als de lipoom van uiterlijk verandert, groeit of hard of pijnlijk wordt, kan het kanker zijn.”

Wat zijn de oorzaken van lipoom?

Hun oorsprong is vaak onverklaard“, legt dr. Marie Estelle Rowe uit, Er kan zijn Genetische aanlegof kan verschijnen Na de schokBijvoorbeeld op het voorhoofd als de patiënt botst“Als ze vaak verbrijzelen, kunnen ze sommige patiënten ongerust maken die hen verwarren met een kwaadaardige tumor.

READ  Het geheugengen is 600 miljoen jaar oud

Lipomen veroorzaken over het algemeen geen complicaties.In de overgrote meerderheid van de gevallen is het goedaardig. “Als de arts enige twijfel heeft, kan een klinisch onderzoek uitwijzen of het een goedaardige of kankergezwel is.“, specificeert dr. Mary Estelle Rowe.”hier Consistentie en mobiliteit Lipoom, wat de aard ervan aangeeft. Als de lipoom van uiterlijk verandert, groeit, hard of pijnlijk wordt, kan het kanker zijn en moet u een arts raadplegen, maar dit is een zeer zeldzame aandoening.“.

Lipomen kunnen worden verwijderd door Liposuctie (Liposuctie) of via Chirurgische resectie. Lipoomresectie is geïndiceerd Alleen als zijn situatie voor het individu gênant is “weten”Wanneer het pijn of functioneel of esthetisch ongemak veroorzaakt, maar ook wanneer de arts twijfelt aan de goedaardigheid ervan“, details Mary Estelle Rowe. Hoe kiezen tussen liposuctie en chirurgie? Het gebeurt van geval tot geval“, legt de dermatoloog uit.daar Liposuctie Het zorgt voor een snelle en littekenvrije procedure.“Het wordt daarom aanbevolen voor kleine lipomen chirurgie“,”Dit alleen al garandeert dat de tumor niet zal terugkeren, want alleen door een operatie kunnen we er absoluut zeker van zijn dat de gehele tumor is verwijderd. Maar het creëert een litteken ter grootte van een lipoomDe vergoeding van de ingreep is afhankelijk van de reden van uitvoering. Als het alleen om esthetiek gaat, valt het niet onder de dekking. Als het daarentegen om een ​​medische noodzaak gaat. De sociale zekerheid vergoedt een deel van de kostenen de onderlinge voltooit de betaling volgens de abonnementsprijs.

READ  Zullen kleine wezens de maan koloniseren?

Dank aan Dr. Mary Estelle Rowe, dermatoloog.