Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Patellofemoraal syndroom: vaak voorkomend en onderkend

Patellofemoraal syndroom: vaak voorkomend en onderkend

samenvatting

Patellofemoraal syndroom is een van de meest voorkomende oorzaken van pijn in de voorste knie bij tieners en jonge volwassenen, vooral atleten.

Het wordt nog steeds niet voldoende onderkend, hoewel er een uitgebreide behandeling voor nodig is, grotendeels gebaseerd op fysiotherapie en revalidatiemassage.

De behandelend arts speelt een essentiële rol bij het identificeren ervan, het voorschrijven van passende fysiotherapie, het verstrekken van informatie en het monitoren van de patiënt, die op de lange termijn zelfoefeningen zal moeten doen.

MOndanks het feit dat het patellofemoraal syndroom (PFS) opnieuw optreedt, blijft het bestaan Onderschatting en onderwaarderingPijn aan de voorkant van de knie kan gemakkelijk worden toegeschreven aan het opgroeien, te veel bewegen of een simpele verstuiking.

als Ha Er is geen betrokkenheid vastgesteld bij het optreden van artrose van het kniegewrichtTerugkerende pijn is een bron van voortdurende wanorde.

Vrouwelijke dominantie

SFP is Een van de belangrijkste oorzaken van pijn in de voorste knie. in Jonge atletenHet is betrokken bij 30 tot 40% van deze pijn.

Meisjes worden er vaker door getroffen dan jongens (schatting van de totale prevalentie). 10 tot 15% onder jonge meisjes), een verschil dat wordt verklaard door morfologische factoren (breder bekken, neiging tot… Gino valgum) en actueel (met name het dragen van hoge hakken).

Indeling in drie categorieën

Er zijn over het algemeen drie soorten mechanismen.

  • de Pijnloze SFP, resulterend in kniepijn die vaak dof is, en de proefpersoon (klassiek een jong meisje) toont met haar vingers het voorste oppervlak en de basis van de patella als de plaats van pijn, die meestal bilateraal is. Bij navragen bleek er geen sprake te zijn van een trauma, maar wel van een toename van de pijn bij flexie-/extensiebewegingen en het op- en aflopen van trappen. De pijn wordt vaak ten onrechte toegeschreven aan het Osgood-Schlatter-syndroom of Apovitis anterieure tibiale tuberositas (ontsteking gelegen aan de aanhechting van de patellapees). Tijdens deze osteochondrose bij kinderen bevindt de pijn zich lager, onder de knieschijf.
  • de Posttraumatische PFS Het gaat gepaard met een direct trauma of blauwe plek aan het voorste, laterale en/of mediale oppervlak van de knie, in het bijzonder tijdens een algemeen verkeersongeval of direct sportcontact.
  • de SFP voor microtrauma Het is secundair aan overmatig gebruik van gewrichten geassocieerd met repetitieve flexie-extensiebewegingen of lange kniebuigingsposities, tijdens het beoefenen van sporten zoals hardlopen, skiën, springen of volleybal, om er maar een paar te noemen.
READ  COVID-19: Moeten we op onze hoede zijn voor de nieuwe XE-variant?

PFS heeft de voorkeur vanwege spiertekorten, onbalans en anatomische factoren zoals patelladysplasie of patella alta.

Medische diagnose

De diagnose is klinisch en wordt gesteld na a Zorgvuldige ondervraging En een Volledig knieonderzoekEn ook Vanaf de wervelkolom, Van de gootsteen, Enkels En Benen. Het is in feite belangrijk om te zoeken naar statische en/of dynamische aandoeningen van de wervelkolom en het bekken, evenals naar een onbalans van de voorste en achterste spierketens van de onderste ledematen, zonder te vergeten de voeten te onderzoeken, vanwege hun mogelijke invloed op hun positie. van de patella tijdens flexie en extensie van de knie onder belasting.

Je moet dus niet aarzelen om het te vragen Mening van een podotherapeutdie een statische en dynamische scan zal uitvoeren.

Het verhoor onthult Eerder pijn aan de voorkant van de knieBilateraal, vaak afwisselend rechts en links, De voorkeur gaat uit naar flexie-extensiebewegingen, springen, landen of hurken. Zoekt naar een geschiedenis van knieblessures en symptomen die op een andere diagnose kunnen duiden (tendinopathie, tumor, enz.).

Knieonderzoek is toegestaanEliminatie van het Osgood-Schlatter-syndroomwaarbij de pijn wordt opgewekt door palpatie van de voorste tuberositas van het scheenbeen en niet door het bewegen van de patella.

Gezamenlijke effusie kan worden benadrukt, wat leidt tot visualisatie Andere pathologieHet gewricht wordt geëvalueerd op lateraal, midden en posterieur niveau.

Meer specifieke klinische tests

Het klinische onderzoek gaat verder met percussie van de patella, waardoor de pijn opwekt, en vervolgens door het uitvoeren van meer specifieke tests:

  • Vliegtuig teken. De onderzoeker legt zijn hand op de patella, oefent lichte druk uit en voert vervolgens passief een flexie- en extensiebeweging uit. De test is positief als er sprake is van wrijving (met of zonder pijn).
  • Glimlach test. Het wordt uitgevoerd met de patiënt in rugligging. De onderzoeker duwt de patella mediaal of lateraal en voert passief een flexie- en extensiebeweging van de knie uit. De test is positief als er pijn (of een reflexcontractie van de quadricepsspier) aanwezig is.
  • Zohlins test. Het wordt ook uitgevoerd terwijl de patiënt in rugligging ligt met de knie gestrekt. De onderzoeker houdt de patella vast en vraagt ​​de patiënt de quadriceps samen te trekken. De test is positief als de pijn ontwaakt.
READ  Pas op voor deze lijst met "gevaarlijke" web-add-ons die vol bugs zitten

Welke aanvullende evaluatie ?

De diagnose is voornamelijk klinisch en Aanvullende onderzoeken zijn niet systematischmaar aangevraagd op basis van klinische parameters of om differentiële diagnose te elimineren.

de Röntgenfoto Röntgenfoto van de knie maakt het mogelijk om het belang van SFP en het risico op patelladislocatie te evalueren: Röntgenfoto van beide knieën, vanaf de voorkant met ware contouren bij 30 graden flexie, idealiter tijdens laden en lossen, met meting en studie van de stand van de patella. In het bijzonder kunnen afbeeldingen een hoge patella onthullen, een factor die SFP bevordert.

A Wissen Afhankelijk van de leeftijd en het niveau van sportbeoefening kan het nuttig zijn om TAGT te meten, wat de afstand is tussen de voorste tibiale tuberositas en de trochleaire groef (pathologisch groter dan 20 mm).

A magnetische resonantie beeldvorming, Niet bestraald wordt soms met name gevraagd om te zoeken naar laesies van de ligamenten, en soms daarmee samenhangende laesies van het kraakbeen en de weke delen.

Voornamelijk revalidatiezorg

De behandeling van SFP hangt voornamelijk af van: Uitgebreide revalidatiefysiotherapieDie voor elke patiënt aangepast moet worden. Indicaties voor een chirurgische behandeling zijn zeldzaam en vereisen gespecialiseerd advies.

De behandelend arts staat centraal in deze multidisciplinaire zorg Waaronder een fysiotherapeut, apotheker en podotherapeut.

  • patiënt informatieOver de oorsprong van pijn, de goedaardige aard van SFP en het toezicht op de naleving van revalidatie- en zelfoefeningen van de fysiotherapeut die op de lange termijn strikt moeten worden gevolgd. De patiënt moet onafhankelijk worden.
  • Recept A Rehabilitatie op lange termijn (minimaal 20 sessies) En persoonlijkheidAfhankelijk van de klacht en de kliniek.
  • Mogelijk recept voor paracetamoIn de juiste dosis continu gedurende meerdere dagen in geval van een pijnlijke exacerbatie. NSAID’s hebben geen echte plaats: ze mogen nooit in de acute fase worden voorgeschreven, omdat de ontsteking helpt genezen (ze worden nooit vóór de vijfde maand voorgeschreven).H dag) en wordt niet aanbevolen voor langdurig gebruik.
  • Recept A Patellaire orthesen Waardoor de patella op zijn plaats kan worden gefixeerd en tot een bepaalde mate van flexie (30 graden). De apotheker, die wel eens als eerste intentie wordt gebeld, speelt hierbij een belangrijke rol door spalken te voorkomen en het been gestrekt te houden, omdat dit stijfheid veroorzaakt.
READ  Onweersbuien over het zuidelijk halfrond

Rehabilitatie heeft tot doel Het versterken van de spieren in het algemeen en het opnieuw in balans brengen van de quadriceps/hamstrings. Spierarbeid betreft ook de adductoren, die altijd worden gebruikt tijdens flexie- en extensiebewegingen onder belasting. Er wordt ook nadruk op gelegd strekken en Bestrijd spierverslapping, wat gedaan kan worden door te strekken.

We mogen de revalidatie van mogelijke disfunctie van de wervelkolom en het bekken niet vergeten door te werken aan de motorische controle van het bekken en door statisch en dynamisch werk aan het enkel-voetcomplex.

Het revalidatieproces werd goed gevolgd Het helpt de symptomen in 80% van de gevallen te verbeteren.

daar Aanhoudende pijn Ondanks een goede behandeling moet een andere diagnose worden overwogen Zoek gespecialiseerd advies.

Gebaseerd op een interview met Dr. Linh Vu Ngoc, sportarts en hoofd van het medisch en paramedisch centrum van het Centre for Sports Expertise and Performance Resources (CREPS) in Ile-de-France.