Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Athena, al verpletterd door de hitte, wordt wakker te midden van de verstikkende rook van de vuren

De dagen gaan voorbij en de verzengende temperaturen dalen niet meer in het oostelijke Middellandse-Zeebekken, waardoor dagelijks tientallen branden in Griekenland, Turkije, Albanië of Italië worden aangewakkerd, evenals de evacuatie van duizenden inwoners en toeristen. De situatie is bijzonder gecompliceerd, woensdag 4 augustus, in het stroomgebied van Athene, toen een brand uitbrak in de Griekse hoofdstad, al verpletterd door de hitte, met verstikkende rook.

Volgens wetenschappers zijn deze hittegolven een onmiskenbaar teken van klimaatverandering en kunnen deze hittegolven zich de komende decennia vermenigvuldigen, verlengen en intensiveren. Zoals samengevat door Nikos Hardalias, Grieks onderminister van Civiele Bescherming, “We zitten in het stadium van absolute klimaatliberalisering”.

  • Bijna tachtig branden in slechts vierentwintig uur in Griekenland

Athene in rook, 4 augustus.

De gevolgen van de ergste hittegolf in meer dan dertig jaar zijn dagelijks, zichtbaar en verwoestend. De gemiddelde temperatuur is 43°C, met records tot 47°C in de buurt van Thessaloniki volgens de Griekse Meteorologische Dienst, wat tot black-outs en branden heeft geleid. Net als de Akropolis zijn alle archeologische vindplaatsen in het hele land ‘s middags tot en met vrijdag gesloten. De verwachting is dat de temperaturen tot het einde van de week niet onder de 40°C zullen dalen.

Volgens de autoriteiten braken er tussen maandagavond en dinsdagavond in ongeveer vierentwintig uur bijna tachtig branden uit. De meeste werden onder controle gebracht, met als opmerkelijke uitzondering die die Athene overspoelde met dikke rook en een doordringende geur.

De brand brak dinsdag uit in een dennenbos aan de voet van de berg Barnes, een van de drie bergen rond het bekken van Athene. Het vuur laaide snel over dit gunstige terrein en bereikte het gebied van Varimpombe, ongeveer dertig kilometer ten noorden van de Griekse hoofdstad.

READ  Amerikaanse autoriteiten heropenen het exacte bestand met geheime documenten
Op 4 augustus werd een manege in Varympompi in brand gestoken.

Er was volgens de autoriteiten alleen materiële schade, want tientallen huizen, bedrijven en voertuigen werden in brand gestoken. Meer dan driehonderd mensen en tweehonderd paarden werden geëvacueerd uit de maneges van de regio en de waardevolle werken die zich in het voormalige koninklijke paleis van Tatui bevonden.

“We hadden een moeilijke brand in zeer hete omstandigheden”, vatte de premier, Kyriakos Mitsotakis, samen die daarheen ging. “Er waren vier fronten. (…) De brand stagneert momenteel en er is er nog maar één over.”zei Nikos Hardalias. De brandweerlieden, die vijf helikopters en tientallen waterbommenwerpers hadden verzameld, hoopten het onder controle te krijgen “In de komende uren”.

Noord Athene, 4 augustus.
Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook In Turkije en Griekenland, een hittegolf en branden van historische proporties
  • Een milieuramp aan de Turkse Egeïsche kust

Inwoners van district Koycegiz, provincie Mugla, 3 augustus.

De situatie in Turkije is erger, zowel wat betreft de verzengende temperaturen als de milieuramp die ze veroorzaken. Volgens de European Space Agency stegen de grondtemperaturen voor de tweede keer in een maand boven de 50 graden Celsius.

De branden die bossen, landbouwgronden en dorpen aan de Egeïsche kust verwoesten, zijn de ergste in tien jaar. Van de 156 branden die in één week uitbraken, zijn er nog negen actief. In 2021 is tot nu toe bijna 100.000 hectare verbrand. Tussen 2008 en 2020 was het jaargemiddelde iets meer dan 13.000 hectare per jaar.

In de stad Mugla, in het zuidwesten van het land, ‘De situatie is erg gevaarlijk’Volgens burgemeester Mohamed Tokat, omdat de vlammen gevaarlijk dicht bij een thermische elektriciteitscentrale liggen. Elders aan de kust, in dezelfde provincie, werden toeristen en dorpelingen geëvacueerd die hun huizen en vee in boten achterlieten om aan de branden te ontsnappen. Vorige week kwamen acht mensen om het leven en raakten honderden gewond.

READ  Dronken, raakte hij gewond en liep 5 miljoen schade op van een bar die hem veel alcohol schonk - de avondversie van West-Frankrijk
Een brandweerman in de stad Oren, in de buurt van Mugla, op 3 augustus.

Hij bekritiseerde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan voor het niet plannen van voldoende blusvliegtuigen en voor het uitstellen van het moment dat de Europese Unie ze eiste, en gaf toe dat het land geen werkende vloot heeft.

Op de zesde en zevende dag van het ongeval, op maandag en dinsdag, werden uiteindelijk drie kandars gestuurd door Spanje en Kroatië. Woensdag heeft de Europese Commissie de uitzending van extra vliegtuigen, helikopters en brandweerlieden naar Italië, Griekenland, Albanië en Noord-Macedonië aangekondigd.

Le Monde met AFP en Associated Press