Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Astronauten vast op het internationale ruimtestation: een Russisch reddingsschip is opgestegen naar het internationale ruimtestation

eenvoudig
Een Russisch reddingsruimtevaartuig is van donderdag op vrijdag van Kazachstan naar het internationale ruimtestation ISS vertrokken.

Een Russisch Sojoez-ruimtevaartuig is van donderdag op vrijdag ’s nachts opgestegen vanuit Kazachstan in de richting van het internationale ruimtestation ISS, om in september twee Russische astronauten en een Amerikaanse astronaut naar de aarde terug te brengen.

Lees ook:
Nadat ze zijn gestrand op het internationale ruimtestation ISS, zullen twee astronauten en een kosmonaut zes maanden wachten voordat ze terugkeren naar de aarde.

Het MS-23-reddingsvaartuig, zonder iemand aan boord, vertrok vanaf de Baikonur-cosmodrome, volgens een live video-uitzending van het Russische ruimteagentschap Roscosmos en NASA. Roscosmos zei in een verklaring dat de start en de baan van het ruimtevaartuig “normaal verliepen”, eraan toevoegend dat de koppeling met het internationale ruimtestation gepland was voor 26 februari om 0101 GMT.

Een jaar in de ruimte in plaats van zes maanden

De lancering was voorlopig gepland voor half maart en er zou een nieuwe driekoppige bemanning naar het ruimtestation worden gevlogen. Het schip werd uiteindelijk leeg gelaten om de drie gestrande passagiers terug te kunnen halen aan boord van het International Space Station: de Amerikaan Frank Rubio en de Russen Sergey Prokopyev en Dmitry Petline.

En bij gebrek aan een bemanning om hen te vervangen, werd de opdracht van laatstgenoemde verlengd tot september, aangezien hun terugkeer oorspronkelijk gepland was voor eind maart. Ze zullen dus in totaal ongeveer een jaar in de ruimte doorbrengen, in plaats van zes maanden. Ze zullen niet de eersten zijn die lange tijd aan boord van het internationale ruimtestation ISS verblijven, die tijd is pas het afgelopen jaar geëvenaard.

READ  Wiskunde in de ochtend, watervallen in de middag op het programma van de New Puy Du Fu High School

micrometer

Twee Russische kosmonauten en een Amerikaanse astronaut vertrokken eind september 2022 met de Sojoez MS-22. De schepen aan boord waarmee astronauten en kosmonauten aan boord van het International Space Station aankomen, blijven voor de duur van hun verblijf aangemeerd aan het station, om als back-upvoertuig te kunnen fungeren in geval van noodevacuatie. Ze vertrekken ook met hetzelfde vaartuig.

Maar in december liep de Sojoez MS-22 een spectaculair lek op, volgens Moskou, veroorzaakt door de inslag van een kleine meteoor. Het koelvloeistoflek gaf aanleiding tot bezorgdheid over de temperatuur die in het schip zou kunnen worden bereikt bij terugkeer naar de aarde.

Sojoez MS-23.
NASA-tv – –

Dus besloot de Russische ruimtevaartorganisatie dat het alleen in noodsituaties kon worden gebruikt en koos ervoor om als alternatief het MS-23-ruimtevaartuig te sturen, dat de bemanning in september zou terugbrengen. Het beschadigde MS-22-schip moet vóór het einde van volgende maand uit het internationale ruimtestation ISS worden geworpen en leeg naar de aarde worden teruggebracht.

Een lek vergelijkbaar met het incident in december trof ook een ander Russisch ruimtevaartuig, het Progress MS-21 vrachtschip, dat sinds half februari in het internationale ruimtestation ISS is aangemeerd. Maar deze was niet bedoeld om passagiers te vervoeren en werd vorige week ontslagen. Roscosmos zei dinsdag dat een “externe invloed” het lek had veroorzaakt en een fabricagefout had uitgesloten.

Bemanning start 6

Naast de drie bemanningsleden die aan boord van de Sojoez kwamen, heeft het internationale ruimtestation momenteel vier andere passagiers, leden van de missie genaamd Crew-5, die in oktober 2022 zullen arriveren met de SpaceX Dragon-capsule.

Het Amerikaanse bedrijf stuurt zijn vier vervangers maandag naar het ruimtestation als onderdeel van de Crew-6-missie: twee NASA-astronauten, een Emirati-astronaut en een Russische kosmonaut. Na een paar dagen te zijn afgeleverd, zal Crew-5 afdalen naar de aarde.

Het internationale ruimtestation ISS is een van de weinige samenwerkingsgebieden tussen Moskou en Washington sinds het begin van de Russische militaire operatie in Oekraïne, die een jaar geleden van start ging, en de internationale sancties die daarop volgden.