Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Asteroïde Bennu heeft weinig kans om de aarde te raken tegen 2300, zegt NASA

Geplaatst op woensdag 11 augustus 2021 om 22:31

NASA zei woensdag dat de asteroïde Bennu in het jaar 2135 heel dicht bij de aarde zal passeren, slechts de helft van de afstand van onze planeet tot de maan, en nieuwe gegevens onthulden dat de kans op een volgende impact hier 2300 zal zijn, nog steeds klein.

Ontdekt in 1999 en met een diameter van 500 meter, is Bennu een van de twee bekende asteroïden in ons zonnestelsel die het grootste gevaar vormen voor de aarde, volgens het Amerikaanse ruimteagentschap. NASA’s Osiris-Rex-sonde bracht twee jaar door in een baan rond Bennu, die afgelopen mei vertrok om monsters terug te brengen die zijn verzameld tijdens een paar seconden contact met de aarde, die de aarde in 2023 zullen bereiken.

De missie maakte het mogelijk om de asteroïde nauwkeuriger te bestuderen, waardoor de voorspellingen over zijn toekomstige pad aanzienlijk werden verbeterd.

Wetenschappers concludeerden dat tegen het jaar 2300 de kans om de aarde te raken slechts 0,057% was.

Congresjournalist. “Dus je hoeft je niet al te veel zorgen te maken.”

Waarom weten we het niet 100% zeker?

In september 2135 zal Bennu dicht bij de aarde passeren. Dit zou het de mogelijkheid geven om het zogenaamde “zwaartekrachtsleutelgat” over te steken: een gebied dat het pad van de asteroïde enigszins zou veranderen, vanwege het zwaartekrachteffect van onze planeet, en het dus op een toekomstige ramkoers zou plaatsen.

Voorafgaand aan de Osiris-Rex-missie zullen 26 “sleutelgaten” in het jaar 2135 waarschijnlijk een kilometer of meer zijn op het Bennu-circuit.

READ  [Société] Extinction Rebellion tague la NRL

Dankzij de analyses die de Osiris-Rex-sonde mogelijk maakte, konden wetenschappers 24 uitsluiten. De laatste twee blijven.

Volgens hen is de meest waarschijnlijke datum voor de impact in het jaar 2182.

Als dat gebeurt, is het evenement desastreus. “De krater is meestal 10 tot 20 keer zo groot als het object”, zegt Lindley Johnson van NASA’s Planetary Defense Coordination Office. Of, voor Bennu, een krater met een diameter van 5-10 kilometer.

“Maar het vernietigingsgebied zou veel groter zijn dan dat, tot 100 keer de grootte van de krater”, zei hij.

Hij zei dat onderzoekers zich bewust waren van ongeveer 79% van de asteroïden ter grootte van Bennu en dicht bij de aarde.

“Het gevaar van Benno is eigenlijk kleiner dan dat van objecten van vergelijkbare grootte die we nog moeten ontdekken”, herinnert David Farnocchia zich.