Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Armstrong had eerder andere gevallen vermoed

Lance Armstrong is verre van de eerste rijder die wordt opgejaagd door de geest van het motorrijden. Voor hem werden Fabian Cancellara en Christopher Fromm verdacht. Zelfs als de UCI tot dusverre slechts één bevestigd geval heeft ontdekt.

Het is de paling, een van de meest mysterieuze en schadelijkste fietsslangen. Mechanische activatoren, de populaire motorfiets, hangen al tien jaar boven de pelotons. De technologie bestaat al sinds eind jaren negentigMaar pas in 2010 ontstonden de eerste twijfels over professionele hardlopers. En de Lance Armstrong is niet de eerste loper die wordt verdacht

Cancellara, hoofdverdachte

Een rit met de fiets? In juni 2010 werd voor het eerst een hardloper beschuldigd van het gebruik van technologische doping. En niemand anders, Fabian Cancellara. Enkele maanden geleden maakte de Zwitser zijn eerste dubbel op tournee door Vlaanderen, Parijs en de Rubex. Spartacus was daar indrukwekkend. Zijn zinderende versnelling, in sommige geplaveide sectoren, walgde van zijn tegenstanders, en sommigen aarzelden niet om hun armen naar de lucht te heffen in een volledige race als een teken van hulpeloosheid. Om het vermoeden te benadrukken, krijgen we op sommige foto’s de indruk dat we Cancellara op een kleine knop op zijn stuur zien drukken om een ​​mechanisme te activeren?

Voormalig jockey Philip Gaimon aarzelde niet om de Zwitserse ridder te beschuldigen. ​ Ik kon het niet geloven (over mechanische doping, nota van de redacteur) totdat ik enkele van zijn teamgenoten hoorde zeggen dat Cancelara de races had bereikt met zijn eigen uitrusting en dat zijn fiets veel te ver van de andere fiets verwijderd was, Schrijft de Amerikaanse deelnemer die onder Jonathan Wooters reed. Beheer hardlopers die berucht zijn om de drug. (…) Als je zijn racevideo bekijkt, lijkt zijn acceleratie helemaal niet normaal, alsof hij het moeilijk vindt om op de pedalen te blijven. Deze klootzak had waarschijnlijk een motor. ​

READ  Ligue 1 - Lille - Gourvenic: "Houd de bewezen speelgewoonten"

Froome te veel te waar?

Als Lance Armstrong het eerste decennium van de 21ste eeuw had verpletterd, dan was Christopher Fromm ergens in het volgende decennium zijn opvolger. Zoals bijna alle tourwinnaars, had de Brit, die er vier won, twijfels over zijn prestatie, die volgens sommigen te mooi was om waar te zijn, of vanwege zijn voortgangscurve, laat en verbluffend. Gebruik Froome om de tour te verpletteren vanaf de eerste grote bergetappe, zoals in Ax-Trois Domaines in 2013 of bij Pierre Saint-Martin in 2015. In 2016 was Froome specifiek het doelwit van waakhonden, die vermoedden dat het mechanische steroïden slikte.​ Maar er werd niets gevonden.

In 2013 is er ook deze aankomst op de Mont Ventoux, waar Froome weer een geweldige prestatie behaalde. In de uitzending op France Télévisions maakt Cédric Vasseur (voormalig teamgenoot van Lance Armstrong) geen geheim van zijn ergernis, en dus zijn twijfels, tegenover de prestatie van de aanvoerder van Sky en zijn angstaanjagende acceleratie op volle hoogte. “Het is onwerkelijk”, Kijkend naar Froome die Alberto Contador pakt terwijl hij nog in zijn zadel zit, zegt Vasore, met een enorm ritme van de pedalen. De adviseur heeft het zelfs over ” Cancellara-aanval Voor Froome.

In 2015 onthulde ChronosWatts, privé gevoed door Antoine Fire, de controversiële voormalige Festina-coach, wat was ingediend als gegevens van de SRM-sensor van Froome op Ventoux. Volgens deze cijfers ontwikkelt de hardloper gestaag meer dan 400 watt tijdens het klimmen en gaat hij zelfs een tijdje tot 1000 watt bij acceleratie. Alsof hij op het podium rondrent. Wat nog vervelender is, is dat zijn hartslag heel weinig verandert terwijl hij accelereert, alsof hij geen extra inspanning levert. Welk wonder?

READ  Blauw beeft niet om Noord-Macedonië binnen te gaan en te verdoven

Hesjedal, Froome, als de fietsen uit zichzelf rollen …

Andere kleine scènes, hier en daar, zorgden voor een sfeer van wantrouwen over mechanische doping. In 2015 veranderde Alberto Contador zijn fiets voor de laatste pass in de Giro, en Mario Cibolini was woedend: “Het is slecht voor het fietsimago omdat mensen denken dat er een motor in de fiets zit.” Datzelfde jaar op een Vuelta-monteur van Movistar, Team Nairo Quintana en Alejandro Valverde, Haal een fiets van het dak van de teamauto om deze te verbergen​ Uitleg? De fiets crashte en het Spaanse team wilde het imago van hun leverancier niet schaden.

In 2014 viel Ryder Hisgdal, die nog op tournee was door Spanje, ten val. Zijn fiets rijdt verder op de hellingen terwijl al-Kindi op de grond staat. In 2017, na het voltooien van een etappe in de Vuelta, bereikte Froome een lichte versnelling in de eindzone … zonder zelfs maar de pedalen te gebruiken. Inertie, regressie, enz., Er kunnen factoren zijn die deze kleine afwijkingen verklaren. Maar twijfel is altijd moeilijk te negeren …

Geplaatst door Guillaume Pouit op Zondag 3 september 2017

Na tien jaar controles ontdekte de UCI slechts één geval

Nadat de Cancellara-zaak in 2010 begon, reageerde UCI snel door scans met scanners uit te voeren om te proberen technische hulpmiddelen in de fietsen te vinden. In 2016 werden de controles, onder auspiciën van Brian Cookson, opgevoerd met behulp van thermomagnetische schijven. Toen, in 2018, werd een draagbare röntgenbox in de races gebracht om meer fietsen te testen.

READ  Euro Red Panthers: Maak plaats voor jongeren

Bij aankomst werd slechts één geval gedetecteerd. Dat was in 2016, tijdens de Cyclocross Worlds, tijdens het evenement Women of Hope. De schuldige was de Belg Vimke van den Drich, die zes jaar geschorst was. In Frankrijk werd in 2017 nog een kleine vis gevangen door de autoriteiten tijdens een amateurrace in de Dordogne. Madani gips, aan het einde van zijn “carrière”, wilde niet winnen, maar maakte zijn race-leven eerder gemakkelijker. ​ Ik zal het goede voorbeeld geven, maar ik denk dat het gunstig zal zijn voor het wielrennen, want ik ben niet de enige die het doet ”. Hij werd daarna gevangengenomen.

Waarom zijn er zo weinig gevallen in 10 jaar monitoring? Ofwel omdat de methode niet meer wordt gebruikt (of nooit wordt gebruikt). Ofwel omdat potentiële valsspelers controllers een stap voor zijn. Dit is vooral de geschiedenis van het fietsen van de afgelopen 30 jaar.