Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Antarctica – het ‘einde van de ijzige wereld’ ontdooit in een alarmerend tempo en kan ervoor zorgen dat het wereldwijde water met 65 cm stijgt

De grote toestroom van ondergewaardeerd “warm” water dreigt de ijsstructuren naar beneden te halen die de Doomsday-gletsjer drijvend houden. Dit niveau van smeltend ijs, dat nog nooit eerder is gezien, zou de stijging van het water van de aarde dramatisch kunnen versnellen.

Het wordt “de gletsjer aan het einde van de wereld” genoemd vanwege zijn enorme omvang, namelijk 192.000 meter2De Thwaites-gletsjer op Antarctica, zo groot als een land als Senegal, is een van de wetenschappelijke benchmarks bij het bestuderen van de opwarming van de aarde en de stijgende zeespiegel.

De oppervlakte van deze gletsjer is 192.000 vierkante meter.
YouTube-screenshot

Maar het is ook gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science AdvanceWat onderzoekers niet eerder hebben bestudeerd, is de temperatuur van het water dat onder deze ijsreus circuleert. Dit soort metingen van de afgelopen maanden hebben hete waterstromen aan het licht gebracht die nog niet zijn onderschat.
Echter, “deze hete waterstroom vermengt zich met ander water onder de gletsjer en zal volgens de onderzoekers veel van de belangrijkste” punten “van de gletsjer degraderen. Als de activiteit doorgaat of, erger nog, versnelt, vrezen wetenschappers dat de gletsjer zich volledig en miljoenen meters zal terugtrekken3 Van ijs brokkelt niet af in de oceaan. Momenteel wordt aangenomen dat alleen de Thwaites-gletsjer verantwoordelijk is voor 10% van de huidige zeespiegelstijging.

Glaciologen vrezen dat de Thwaites-rivier zal instorten en verdwijnen, waardoor de zeespiegel met ongeveer 65 cm stijgt wanneer deze smelt. Dit is niet alles. Als de Thwaites-gletsjer instort, kan er een kettingreactie ontstaan ​​die een lawine veroorzaakt in het westelijke deel van Antarctica, waardoor de zeespiegel stijgt tot 1,80 meter.

Volgens de directeur van het Antarctic Glaciology Program van de Amerikaanse National Science Foundation is de Thwaites-gletsjer het fundament van andere West-Antarctische gletsjers. “Als het instort, zullen andere gletsjers hetzelfde doen en de oceaan ingaan.”

READ  De Republikeinen stellen een ongebruikelijk noodplan voor om een ​​shutdown te voorkomen