Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Amnesty veroordeelt “beschamende” obstakels bij het onderzoek naar de explosie in Beiroet

Op maandag 2 augustus beschuldigde Amnesty International de Libanese autoriteiten ervan het onderzoek naar de dodelijke en verwoestende explosie die een jaar geleden in de haven van Beiroet plaatsvond, te belemmeren. Sinds de tragedie van 4 augustus 2020, waarbij meer dan 200 mensen omkwamen en hele buurten in de Libanese hoofdstad werden verwoest, is er tot nu toe geen ambtenaar voor de rechter gebracht.

De enorme explosie werd veroorzaakt door honderden tonnen ammoniumnitraat die volgens dezelfde autoriteiten zonder voorzorgsmaatregelen werden opgeslagen in een vervallen pakhuis in de haven. Hoe is dit explosieve materiaal in de haven van Beiroet terechtgekomen? Waardoor ontstond de brand die de explosie veroorzaakte? Waarom werd ammoniumnitraat ondanks de risico’s in het magazijn vergeten? Al deze vragen blijven vandaag onbeantwoord. “De Libanese autoriteiten hebben het afgelopen jaar schaamteloos de zoektocht van de slachtoffers naar waarheid en gerechtigheid belemmerdAmnesty International sprak haar spijt uit in een persbericht.

Compensatie voor verboden slachtoffers

Dit drama speelt zich heel erg af in een land dat zich midden in een economische depressie bevindt.”opzettelijkVolgens de Wereldbank wordt het door de families van de slachtoffers en de publieke opinie algemeen gezien als het resultaat van decennia van slecht bestuur en corruptie in de heersende klasse. Nadat de Libanese autoriteiten categorisch hadden geweigerd een internationaal onderzoek in te stellen, ontsloegen ze de eerste rechter die de zaak moest onderzoeken, nadat ze hoge functionarissen hadden aangeklaagd. Zijn vervanger wordt ook geconfronteerd met obstakels, waaronder de weigering van het parlement om de immuniteit op te heffen van enkele van zijn leden die verdacht worden van betrokkenheid bij de explosie.

READ  Minstens 17 mensen overleden in ziekenhuis

«Gezien de omvang van deze tragedie is het verrassend hoe bereid de Libanese autoriteiten zijn om te ontsnappenVoor gerechtigheid betuigde Lynn Maalouf, de plaatsvervangend regionaal directeur van Amnesty International, zijn spijt. Het uitblijven van een aanklacht in de zaak, een jaar later, verhindert dat slachtoffers worden vergoed door verzekeringsmaatschappijen en denigreert een heersende klasse die al door de straat wordt gehaat. Het is de bedoeling om woensdag in Beiroet marsen te organiseren voor de familieleden van de slachtoffers en activisten, ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de tragedie, om de opheffing van de parlementaire immuniteit en het bereiken van gerechtigheid te eisen.