Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Amerikaan veroordeeld voor lekken over gerichte moorden door drones

Op dinsdag 27 juli werd een voormalig analist bij de Amerikaanse inlichtingendiensten veroordeeld tot vijfenveertig maanden gevangenisstraf voor het doorgeven van informatie aan de pers over een geheim militair programma van moorden die het doelwit waren van drones onder de regering van Barack Obama.

Daniel Everett Hill werkte in 2011 en 2012 voor de Amerikaanse militaire inlichtingendienst, de National Security Agency, in Afghanistan, waar hij betrokken was bij verschillende drone-aanvallen, een ervaring waarvan hij zei dat hij hem emotioneel raakte.

Lees ook “The Drones Papers”: tien informatie over het Amerikaanse gerichte moordprogramma

Nadat hij het leger had verlaten, werkte hij in 2014 voor de National Geospatial Intelligence Agency (NGA), verantwoordelijk voor het verzamelen van geospatial intelligence van satellietbeelden, waardoor hij toegang kreeg tot uiterst geheime documenten over een programma van gerichte moorden door drones in Jemen, Afghanistan en Somalië .

Hij stal documenten over dit programma en gaf ze aan een verslaggever op een nieuwswebsite Onderscheppen Wie heeft het schandaal in 2015 aan het licht gebracht In een groot onderzoek getiteld “The Drone Leaves”Wat een schandaal veroorzaakte.

Hale, 34, riskeerde vijftig jaar gevangenisstraf.

Lees ook Washington onderschat het aantal burgers dat door zijn drones is gedood

“gewetensmisdaad”

Tijdens een proces dat werd vertraagd door beperkingen vanwege het geheim van de verdediging maar ook vanwege de Covid-19-pandemie, pleitte hij schuldig “Verwerving en overdracht van informatie met betrekking tot de nationale defensie”. Onder verwijzing naar geestelijke gezondheidsproblemen die verband houden met een moeilijke jeugd, eiste hij dat zijn detentie niet langer zou duren dan twaalf tot achttien maanden.

READ  Europa bundelt middelen om dakloosheid te bestrijden

Zijn advocaten beweerden in een aan de rechtbank voorgelegd document dat hij door het delen van deze documenten niet de bedoeling had de Verenigde Staten schade te berokkenen, maar “gewetensmisdaad”. “Hij wilde zijn geweten zuiveren en zijn burgers informeren in de hoop dat Amerika zijn idealen zou respecteren.”, smeekten ze.

Aanklagers hadden negen tot elf jaar gevangenisstraf geëist, in de veronderstelling dat hij zich alleen bij de NGA had aangesloten om documenten te stelen en over te dragen, wetende dat dit de nationale veiligheid van de Verenigde Staten ernstig zou schaden.

Dit artikel is gereserveerd voor onze abonnees Lees ook Drone-oorlogsvoering: de dreiging van zwermen

Andere gevallen van mensen die informatie aan de site hebben verstrekt Onderscheppen geleid tot juridische stappen. In oktober 2018 werd een FBI-agent veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens het vrijgeven van geheime informatie over de rekruteringsmethoden van de FBI. Voor hem werd een voormalige NSA-onderaannemer veroordeeld tot meer dan vijf jaar gevangenisstraf voor het onthullen van een uiterst geheim rapport over Russische hacking tijdens de presidentsverkiezingen van 2016.

De wereld met AFP