Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Airbus annuleert 19 A350’s besteld door Qatar Airways

Het handelsconflict dateert van augustus 2021, toen de Qatarese luchtvaartmaatschappij besloot een deel van haar vloot van A350-jumbojets uit te stellen vanwege de verslechtering van het rompoppervlak.

De jarenlange vete tussen Airbus en Qatar Airways blijft escaleren. De Europese reus heeft besloten de laatste A350-bestellingen uit Doha te annuleren. Dat zijn 19 langeafstandsvluchten met een totale waarde van 7 miljard dollar, tegen catalogusprijs. Het besluit volgt op de annulering van een ander contract begin 2022 voor 50 A321neos-vliegtuigen.

In de oorspronkelijke rechtszaak werden lakdefecten opgemerkt aan enkele van de Qatar Airways A350-vliegtuigen, wat hem ertoe bracht dertien vliegtuigen aan de grond te houden en een schadevergoeding van $ 200.000 per vliegtuig van Airbus te eisen. Erken het probleem. Hij stelde oplossingen voor om dit aan te pakken, die zijn goedgekeurd door het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA). Laatstgenoemde verklaarde dat deze vroege slijtage geen afbreuk doet aan de vliegveiligheid. Andere getroffen bedrijven hebben oplossingen geĆÆmplementeerd. Niet Qatar Airways, dat sindsdien heeft geweigerd de nieuwe A350’s in ontvangst te nemen.

Veel wendingen

Volgens de standaard lucht- en ruimtevaartpraktijk, waarin wordt bepaald dat een verzuim – bijvoorbeeld een weigering om levering in ontvangst te nemen – door een klant onder de voorwaarden van een contract de fabrikant het recht geeft om opnieuw te onderhandelen of andere contracten met dezelfde klant te beĆ«indigen, is de Airbus 50 A321neos dus geannuleerd. De zaak is aanhangig gemaakt bij de rechtbank in het Verenigd Koninkrijk. In april wees een rechter het verzoek van Qatar Airways af om Airbus te verbieden 50 A321neo’s door te verkopen aan andere bedrijven. Maar in mei accepteerde justitie een ander verzoek van Qatar Airways, namelijk het organiseren van een proces om het A350-deel van het geschil te berechten. Aan de andere kant wees het een verzoek af dat tot doel had Airbus te beletten de A350’s door te verkopen aan andere klanten, die het niet wil ontvangen, zolang het geschil niet is opgelost.

READ  De verzekeringsmaatschappij zegt dat elektrische auto's niet meer verbranden dan warmte

zie ook – In geschil met Airbus tekent Qatar Airways een groot contract van meer dan $ 20 miljard met Boeing