Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Pensioen: Hoeveel kost een plaats in een EHPAD of bejaardentehuis?

Als de overheid het onderhoud van ouderen thuis zoveel mogelijk stimuleert, zijn er omstandigheden waarin dit om verschillende redenen onmogelijk wordt. Het kiezen van een verblijfplaats kan cruciaal zijn … bejaardentehuis, verpleeghuis, verpleeghuis: afhankelijk van de gezondheidstoestand en de mate van afhankelijkheid van de ouderen variëren de diensten … en ook de prijzen! Hieronder vindt u enkele items ter illustratie van de verschillende tarieven die van toepassing zijn.

Pensioen: Hoeveel kost een plaats in een EHPAD of bejaardentehuis?  - iStock.com/izusek

Pensioen: Hoeveel kost een plaats in een EHPAD of bejaardentehuis? – iStock.com/izusek

Bejaardentehuis/EHPAD: Wat zijn de verschillen?

Het klassieke bejaardentehuis, ook wel Ehpa (huisvestingsinstelling voor ouderen) genoemd, verwelkomt bewoners die in principe zelfsturend zijn. Ze zijn over het algemeen op zoek naar huisvesting die hen in staat stelt om uit hun eenzaamheid te komen en deel te nemen aan activiteiten en plezier in hun vrije tijd. Aan de andere kant richten huisvestingsinstellingen voor zorgbehoevende senioren (Ehpad) zich op huisvesting van zorgbehoevende senioren. Het niveau van onafhankelijkheid van de beoordelaar kan variabel zijn, en wordt geëvalueerd door een “GIR” (groep iso resource) die zes niveaus heeft. GIR 1 is het sterkste niveau van verlies van autonomie, GIR 6 is het zwakste.

Wat zijn de gemiddelde kosten?

De kosten van niet-medische rusthuizen zijn over het algemeen lager dan die van verpleeghuizen, maar hun prijsklasse is zeer breed… ze kunnen schommelen van 300 euro per maand voor de meest bescheiden, tot 3000 euro. Verschillen in prijzen worden verklaard door meer of minder luxe voorzieningen en diensten; Maar ook door de ligging van de woning. De duurste zijn die in de grote steden, en natuurlijk komt Parijs op de eerste plaats! De prijzen zijn opgedeeld in de volgende elementen: administratieve kosten (opname, familiecontactdocumenten, boekhoudkundige diensten, enz.); kosten voor hoteldiensten (accommodatie in een- of tweepersoonskamer, maaltijden, onderhoud, onderhoud, verwarming, enz.); entertainmentkosten (activiteiten, workshops, etc.); Waskosten. in Ehpad, waar bewoners 24 uur per dag hulp krijgen en waar in ieder geval ziekenhuismedewerkers, verpleegkundigen, arts en AMP (medische en psychologische hulp) aanwezig zijn; Prijzen variëren van 1500 € tot 6000 € per maand. De afhankelijkheidsgraad voor dit type woonruimte wordt bepaald op basis van de mate waarin de bewoner de zelfstandigheid heeft verloren: er zijn dus drie verschillende schalen, die door de GIR worden bepaald: (GIR 1 en 2; GIR 3 en 4, GIR 5 en 6). De gemiddelde betaling varieert van € 5,53 per dag voor een GIR 5-6 beoordelaar (zeer weinig afhankelijk), tot € 20,51 per dag voor een GIR 1-2 beoordelaar (zeer afhankelijk)*.

READ  Gewelddadige passagier opgenomen in zijn stoel na aanvallen van stewardessen

Wat is financiële hulp?

Elke oudere die in een verpleeghuis woont, kan bijstand krijgen in het kader van de Persoonlijke Autonomie Toelage (APA), Sociale Bijstand voor Huisvesting (ASH) of zelfs hulp bij het huisvesten. Individuen die volledig onafhankelijk zijn, kunnen hun pensioenfonds vragen om een ​​bijdrage te proberen. * (CNSA, 2021)