Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

afwijking.  Hoge prijzen in supermarkten: ‘Consument komt tegen een muur te staan’

afwijking. Hoge prijzen in supermarkten: ‘Consument komt tegen een muur te staan’

eenvoudig
De prijsstijging in supermarkten zal in maart versnellen. Uitleg met Olivier Duvers, Retail Expert.

La Dépêche du Midi: Wat betekent de uitdrukking “Mars is rood”?

Olivier Duvers: Maart staat in het teken van inflatie voor 2023. Dit is het moment waarop de nieuwe industriële tarieven zullen worden weerspiegeld, wat zal worden geverifieerd door de handelsbesprekingen die momenteel tussen merken en distributeurs zijn afgerond. Vanaf 1 maart, als er nieuwe leveringen plaatsvinden, zijn de nieuwe prijzen van toepassing, wat gevolgen heeft voor de consument.

Dit is het idee van Mars Rouge: over een paar weken hebben we een inflatieniveau dat ongeveer gelijk is aan wat we vorig jaar in een paar maanden hebben meegemaakt! De consument staat voor een muur.

Olivier Duvers, retailexpert
arts

Lees ook:
probleem. Stijgende voedselprijzen: gemiddeld mandje in het rood zo deze zomer

Waarom zien we zo’n inflatie?

Er zijn drie redenen. Ten eerste zal er in 2022 een sterke inflatie zijn van grondstoffen, vooral granen. Ten tweede is er een power deining toegevoegd. Op onze boards is het energie-element sterk aanwezig. Omdat het nodig is om te snijden, bereiden, koken, koelen, invriezen, vervoeren… Als de energie wegvliegt, wordt dat weerspiegeld in de productiekosten van fabrikanten. Tot slot de derde verklaring: de lonen, die vorig jaar stegen in Frankrijk.

Wel zijn de prijzen van sommige grondstoffen gedaald. Hoe leggen we uit dat dit niet voelbaar is op de prijzen?

Er is altijd een tijdsverschil, omhoog en omlaag, tussen prijzen op de markten en in de schappen. Zo is de stijging van de energieprijzen nog niet terug te zien in de schappen terwijl deze al 9 maanden aan het stijgen is.

Lees ook:
rapportage. Op de landbouwbeurs vragen specialisten in de biologische sector in crisis om hulp

Hoe lang zal het zijn?

De inflatiefase die we ingaan, zal in maart aantrekken en enkele maanden moeten duren. Daarna is het reëel te hopen dat de inflatie vanaf de zomer afneemt, vooral door de reductie van grondstoffen.

Concreet, welke stijging mogen we de komende weken verwachten?

Sinds het begin van het jaar – in twee maanden hebben we al + 3,5% bereikt. Een stijging die oploopt tot ongeveer 13% tot 2022. In de komende vier tot zes weken lijkt het moeilijk voor te stellen dat we minder dan 6% of 7% extra zijn. Dit betekent dat we medio april waarschijnlijk rond de 10% inflatie zullen zitten in 2023.

Zullen sommige producten meer worden beïnvloed dan andere?

De eigenaardigheid van dit inflatiestadium is dat het algemeen en alomtegenwoordig is. Het verschilt dus van de inflatie van vorig jaar voor pasta of gevogelte door hogere grondstoffen. Tegenwoordig is inflatie een gevolg van energiekosten. Het is iets dwarss, energie is overal.

Hoe vertaalt zich dit naar de consument?

Tegenwoordig hebben consumenten hun gedrag in drie richtingen veranderd. Eerst wenden ze zich tot winkels die in hun ogen het beste prijsprofiel hebben. Dat is vooral het geval bij Lidl en Leclerc. Ten tweede gaan ze het bereik af. Ze gaan liever voor private labels of eersteklas. Ten slotte zijn er veranderingen in de soorten producten die worden gekocht. Consumenten kopen goedkopere producten, zoals vlees of vis.

Welk advies zou je de consument geven?

Wees opdringeriger dan voorheen. Er zijn acties op alle merken. Ook al ontvangen we vandaag minder berichten, ze zijn beschikbaar op alle merkwebsites. U hoeft alleen maar uw boodschappen te doen voordat u uw winkel kiest. Er zijn inderdaad besparingen te behalen door middel van upgrades.

READ  In de Verenigde Staten destabiliseert het veranderende consumentengedrag retailgiganten