Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

België stelt 2,7% van het kapitaal van BNP Paribas te koop – 28/02/2023 om 22:43

BNP Paribas-logo op een gebouw in Parijs

PARIJS (Reuters) – België, de grootste aandeelhouder van BNP Paribas, heeft dinsdag aangekondigd dat het is begonnen met de verkoop van een derde van het kapitaal dat het in de Franse bank heeft, een proces waarvan het bedrag niet is bepaald, maar volgens schattingen. , kan de Belgische staat twee miljard euro opleveren.

Deze verkoop, uitgevoerd door middel van een versnelde orderboekorder met gekwalificeerde investeerders, zal de Belgische staatsparticipatie verminderen van 7,8% tot ongeveer 5,1% van het aandelenkapitaal, zo meldt de Belgische Staatsparticipatiemaatschappij (SFPI) in een persbericht.

België trad in 2008 toe tot het kapitaal van BNP Paribas na de redding van de Belgische financiële groep Fortis, die in het kader van dit plan door de Franse bank werd overgenomen.

Op dit moment is de Belgische staat de grootste aandeelhouder van BNP Paribas, vóór de fondsen Amundi en BlackRock, die volgens gegevens van Refinitiv respectievelijk 7% en 6% van het aandelenkapitaal van de bank in handen hebben.

BNP Paribas gaf niet meteen commentaar.

BNP Paribas Fortis, BofA Securities en Goldman Sachs International treden op als gezamenlijke beheerders van het aanbod, terwijl Lazard en Allen & Overy LLP optreden als respectievelijk financieel adviseur en juridisch adviseur van SFPI, aldus de verklaring.

De aanbiedingsmanagers vertelden beleggers overdag dat de koers van het aandeel waarschijnlijk zal worden vastgesteld op 64,96 euro, een korting van 1,8% op de slotkoers van BNP Paribas, volgens berichten die Reuters heeft kunnen raadplegen.

Afhankelijk van de marktkapitalisatie van de bank kan de overeenkomst meer dan € 2 miljard waard zijn.

READ  Nieuwe collectie 2022 met nieuwe afwerkingen

(Reportage over Charlotte van Campenhout, Tassilo Hamel, Mathieu Rosemin, Pablo Cerciero Mayo; Franse versie door Bertrand Bossy en Jean Terzian)