Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Afghaans militair vliegtuig stort neer in Oezbekistan

Een Afghaans militair vliegtuig stortte zondagavond neer in Oezbekistan, de voormalige Sovjetrepubliek in Centraal-Azië die grenst aan Afghanistan, vertelde een woordvoerder van het ministerie van Defensie maandag aan AFP.

“Het militaire vliegtuig is illegaal de grens met Oezbekistan overgestoken. Er is een onderzoek gaande” naar het ongeval, zei woordvoerder Bakhrom Zulfakarov.

Het kan de vlucht zijn die Kabul verliet nadat de Taliban de stad zondag hadden ingenomen, waardoor buitenlanders en veel Afghanen een rampzalige poging deden om het land te verlaten. Op de luchthaven Hamid Karzai in Kabul, waar een luchtbrug werd gebouwd, leidde het overstromen van start- en landingsbanen door verbijsterde Afghanen tot de annulering van commerciële vluchten.

Op de luchthaven heeft een groep militaire vliegtuigen, voornamelijk Amerikanen, de diplomaten en hun lokale staf geëvacueerd.

Vermijd luchtruim ‘tot nader order’

Ondertussen zei de Afghaanse burgerluchtvaartautoriteit maandag dat het Afghaanse luchtruim aan het leger is en drong er bij alle burgervluchten op aan het te vermijden. Ondertussen kondigden Lufthansa, de eerste Europese luchtvaartgroep, evenals Air France aan dat ze “tot nader order” zouden vermijden om boven Afghanistan te vliegen. Ook British Airways en Virgin Atlantic hebben aangegeven geen gebruik meer te maken van het Afghaanse luchtruim.”

In Notam (“kennisgeving aan piloten” of brief aan piloten) “adviseert de ACAA vliegtuigen in transit om om te bouwen.” “Elke transit door het luchtruim van Kabul zal niet worden gecontroleerd”, voegde ze eraan toe.

Voor Air France leidt het vermijden van Afghanistan tot het omleiden van vluchten naar Bangkok, Ho Chi Minh City, Delhi en zelfs Singapore. Frankrijk van zijn kant is gepland om maandagavond de eerste luchtdienst uit te voeren om Kabul te evacueren met behulp van twee C130- en A400M-transportvliegtuigen die naar de regio zijn gestuurd.

READ  Meer dan 70 postduiven vielen van een vrachtwagen die verwoesting aanrichtte op een snelweg - Ouest-France Evening Edition