Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Acne is goed voor je gezondheid

Acne is goed voor je gezondheid

We zijn een acne-nerd: de bacterie die verantwoordelijk is voor tienerpuistjes is toch niet zo slecht. Interpretaties van Mathilde Fontes.

Met Mathilde Fontez, hoofdredacteur van het Wetenschappelijk Tijdschrift epsilonVandaag hebben we het over acne, wat voor velen van ons een slechte herinnering is, vanwege de bacteriën die de huid koloniseren.

franceinfo: En is deze bacterie vandaag in een nieuw licht onthuld?

Mathilde Fontes: Ja, we zouden in de verleiding kunnen komen om deze kleine bacterie te haten – Cutibacterium Acnes, zo heet hij – CZij is het die de uitbarsting van puistjes veroorzaakt in de adolescentie, en soms later, wanneer ze onze follikels kunnen verstoren. Het is een klein organisme, zichtbaar onder een microscoop, een beetje zoals een tikkende stok, klein en licht gebogen, dat zich ophoopt op onze wangen.

De meest voorkomende bacteriën op onze huid, die we over het algemeen proberen te verwijderen door deze met zeep in te wrijven of met behandelingen, eMaar het is natuurlijk al onderzocht Een team van Frans-Amerikaanse onderzoekers Hij ging verder en onderzocht de hele levenscyclus van bacteriën. En wat ze ontdekten is dat we uiteindelijk voor onze acne moeten zorgen.

Is het goed voor de huid?

Ja. Acne werkt in ons voordeel. De onderzoekers konden nauwkeurig de mechanismen ontcijferen waarmee bacteriën de samenstelling van het huidoppervlak wijzigen, de stoffen die ze afscheiden en de manier waarop ze zich voeden. Cutibacterium acnes produceert een hele reeks stoffen die essentieel zijn voor de gezondheid van onze huid.

Vetten – je treft er drie – zoals vrije vetzuren, cholesterol, triglyceriden en ceramiden, die fungeren als een barrière tegen externe agressies. Acnebacteriën helpen bij het reguleren van de temperatuur, ze controleren het waterverlies en de zuurgraad van de huid.

READ  HoYoverse onthult Zenless Zone Zero, een stedelijke actie-RPG-game - Nieuws

Ze vormen een barrière tegen ziekteverwekkende bacteriën, bijvoorbeeld Staphylococcus aureus. Ze spelen een ontstekingsremmende rol. Het bevordert zelfs de productie van zuur dat de huid beschermt tegen UVB-stralen. Meer in het algemeen beïnvloedt acne de hele gemeenschap van bacteriën op onze huid. In zekere zin bevindt het zich bovenop onze micro-organismen, waarvan we weten dat het evenwicht cruciaal is.

Maar wat is dan de oorzaak van de ziekte, puistjes?

Aan slechte communicatie tussen de gastheer – wij – en de bacterie. Cutibacterium acnes is met ons mee geëvolueerd. We leven in symbiose, maar soms loopt de relatie mis. Deze nieuwe studieVolgens de onderzoekers zou het de sleutel kunnen zijn om deze ontsteking beter te behandelen, door een goede relatie met onze acne te vinden, maar zonder deze te elimineren.