Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Abortus in de VS: rechter in Louisiana blokkeert verbod op dit recht, vernietigd door het Hooggerechtshof

Het Hooggerechtshof heeft op vrijdag 24 juni 2022 het recht op abortus in de Verenigde Staten vernietigd. In reactie daarop proberen sommige staten zich te verzetten tegen deze beslissing, zoals in Louisiana.

De tegenaanval wordt ingezet. Een rechter in Louisiana zei maandag (27 juni) dat hij tijdelijk wetten heeft opgeschort die vrouwen verbieden om abortus te plegen. Parijse. Deze wet is in tegenspraak met de uitspraak van de Hoge Raad. Op vrijdag 24 juni vernietigde dit Hooggerechtshof de uitspraak “Roe v. Wade”. Hij garandeert de Amerikaanse vrouw al bijna 50 jaar het recht om haar zwangerschap te beëindigen.

Sinds deze intrekking hebben veel staten vrijwillige abortus op hun grondgebied illegaal verklaard. Maar er zijn in het hele land veel pleidooien gehouden, zoals in Louisiana.

Een kliniek en medische studenten vielen de drie wetten achter het abortusverbod aan. Ze stellen dat deze wetten te “vaag” zijn omdat ze niet verwijzen naar de opgelegde uitzonderingen of sancties, zoals Le Parisien identificeert. Rechter Ruben Giarroso heeft de handhaving van deze wetten uitgesteld tot een hoorzitting van 8 juli.

Tevredenheid kan niet blijven duren

“Abortus kan worden hervat in Louisiana”, zei het Centrum voor Reproductieve Rechten, dat de eisers vertegenwoordigde. “Elke dag dat de kliniek opengaat, kan een verschil maken in iemands leven”, zei kliniekvoorzitter Nancy Northup in een verklaring.

Maar de voldoening kan van korte duur zijn. De procureur-generaal van Louisiana, Jeff Landry, beloofde “te doen wat nodig is”. (voor hem) De bevoegdheid om ervoor te zorgen dat wetten ter bescherming van ongeboren kinderen van toepassing zijn.”

READ  Onzekerheid heerste in Guinee na de omverwerping van president Alpha Condé

Le Parisien wijst erop dat er in het hele land veel strijd wordt gevoerd. Of het nu in Utah, Florida, Ohio, Kentucky, Idaho, Texas of zelfs Mississippi is.