Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

abnormaal.  Savoyaard wordt zondag met een speciale vlucht de ruimte in gelanceerd

abnormaal. Savoyaard wordt zondag met een speciale vlucht de ruimte in gelanceerd

Het is de grote dag van Sylvain Chiron. De 52-jarige Franse zakenman vliegt zondag de ruimte in aan boord van een raket van het Amerikaanse bedrijf Blue Origin, en dit wordt zijn eerste bemande vlucht in bijna twee jaar.

In totaal zullen zes passagiers vanuit West-Texas opstijgen aan boord van een kleine New Shepard-raket van Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf opgericht door miljardair Jeff Bezos. Zoals Sylvain Chiron opmerkte in Dauphine Liberiaan Een paar weken geleden werd de start meerdere keren uitgesteld. Het filmvenster gaat eindelijk open op zondag om 08.30 uur lokale tijd (15.30 uur Parijse tijd)(1).

De ticketprijs werd geheim gehouden

“Ik ga mijn kinderdroom waarmaken”, zei Sylvain Chiron, oprichter van Brasserie du Mont Blanc, deze week. “Ik werd al op zeer jonge leeftijd ondergedompeld in de luchtvaart. Ik wilde heel graag astronaut worden.”

Sylvain Chiron staat uiterst rechts op de foto.

Sensatiezoekende Savoyaards arriveerden donderdag op hun eerste lanceerlocatie, de basis van Blue Origin midden in de woestijn van Texas. Luchtvaartliefhebber Hij behaalde zijn privévliegbrevet op 16-jarige leeftijd Sylvain Chiron streeft er nu naar om ‘de aarde als geheel te kunnen zien, van bovenaf, zonder grenzen, in al haar kwetsbaarheid en schoonheid’.

De vluchten van Blue Origin duren slechts ongeveer tien minuten, maar bieden passagiers de mogelijkheid de kromming van de aarde te bewonderen en kort in de capsule te zweven. Volgens Sylvain Chiron heeft Blue Origin “duizenden aanmeldingen” ontvangen. Hij gelooft dat hij is uitgekozen dankzij een sollicitatie die zijn ‘intense passie voor de ruimte’ demonstreerde.

READ  We kennen de vier nieuwe zomerbestemmingen die vertrekken vanaf Nice Airport

De ticketprijs blijft geheim. “Ja, het is duur”, maar “helemaal gek is het ook niet”, merkte de Fransman simpelweg op.

De missie is niet zonder risico’s

Het bedrijf heeft al 31 mensen vervoerd over de Kerman-lijn, die volgens een internationale overeenkomst de grens van de ruimte markeert op een hoogte van 100 kilometer. Deze kans is uiterst zeldzaam: slechts tien Franse astronauten zijn in de ruimte geweest, van wie Thomas Pesquet de laatste is De tweede, recentere missie dateert uit 2021. In 2023 vloog de Frans-Italiaanse Ketty Maisonrouge met een bedrijf dat op dit gebied van korte vluchten concurreert met Blue Origin, Virgin Galactic.

In de ruimte in de jaren 90

Andere passagiers waren onder meer Ed Dwight, geboren in 1933 en van wie verwacht werd dat hij de eerste Afro-Amerikaan in de ruimte zou worden, maar die uiteindelijk de kans niet kreeg. Ed Dwight werd later beeldhouwer, en zijn werken die in musea worden tentoongesteld belichten de Afrikaans-Amerikaanse geschiedenis en figuren.

Op 90-jarige leeftijd zou hij deze zondag de oudste persoon moeten worden die de ruimte heeft bereikt, en met slechts een paar maanden de acteur verslaan die de iconische rol van Captain Kirk in de serie speelde. StarTrek, William Shatner. Laatstgenoemde vloog op 90-jarige leeftijd ook mee op een Blue Origin-raket. Jeff Bezos nam zelf deel aan de eerste bemande vlucht van de machine, in juli 2021.

De missie van zondag, genaamd NS-25, zal de eerste bemande vlucht van de New Shepard-raket zijn sinds augustus 2022. In september van hetzelfde jaar eindigde een vlucht zonder mens aan boord met het instorten van de voortstuwingsfase van de raket.

READ  Subsidies voor fossiele brandstoffen zijn schadelijker voor het klimaat dan ooit

Automatisch capsule-uitwerpsysteem Waar passagiers zich bevinden tijdens een bemande vlucht Ze werd neergeschoten en viel op de grond, waardoor haar parachute vertraagde. Na onderzoek door de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder (FAA) heeft Blue Origin wijzigingen aangebracht en in december 2023 een nieuwe onbemande vlucht uitgevoerd.

Een ‘kinderdroom’ is uitgekomen

Sylvain Chiron geeft toe dat avontuur “niet geheel zonder risico’s is”, en voegt eraan toe: “Je moet echter weten hoe je je angsten kunt overwinnen als je dingen in het leven wilt doen.” Dit gevaar is een van de redenen waarom hij de term ‘ruimtetoerisme’ afwijst, die naar zijn mening beelden oproept van een ‘cruise’ met een ‘Pina Colada’.

Tegenwoordig hoopt hij een bron van ‘inspiratie voor jonge mensen’ te worden, om hen te laten zien dat ‘we niet moeten opgeven’. Je moet je dromen najagen, en met een beetje geluk kun je ze waarmaken.

(1) De NS-25-missie waarbij Sylvain Chiron betrokken is, is live te volgen Blue Origin-website.