Chelsea en Tuchel pakten de penalty shootout-overwinning tegen Villarreal

Chelsea won woensdagavond de Europese Super Cup door Villarreal te verslaan met penalty’s (1-1 en 6-5). De bijeenkomst werd georganiseerd in Belfast, Noord-Ierland. Kepa Arrizabalaga was de man van de wedstrijd. Het was in eerste instantie echter een alternatief.

Van de bank bij de aftrap, maar in de 119e minuut binnenkwam als Tim Kroll met Nederland in het WK 2014, presenteerde Kepa Arrizabalaga de Europese Super Cup aan de Blues. De Spaanse doelman, die een jaar de scepter zwaaide in het voordeel van Edward Mendy, wist woensdagavond in Windsor Park uit Belfast (Noord-Ierland) de strafschoppenserie die Chelsea won van Villarreal (1-1 en daarna 6-5) te stoppen.

Het zijn nu twee titels in zeven maanden voor Thomas Tuchel en Chelsea, winnaars van de Champions League aan het einde van vorig seizoen. Als Villarreal deze beker voor het eerst in zijn geschiedenis speelt, heeft Unai Emery nu drie nederlagen in de geschiedenis van deze competitie.

Ziyash een man van de eerste periode

Deze jaarvergadering staat nu meestal vol met overuren: dat was de vorige drie edities ook het geval. De wedstrijd Liverpool-Chelsea in 2019 breidde zich ook uit tot de penalty shootout die de Reds wonnen over… Kepa Arrizabalaga. Deze keer speelde hij de hele wedstrijd.

Terwijl er bij de start meerdere vaste houders op de bank zaten, knarste Chelsea in de eerste periode de handen ineen. De controle was zo duidelijk dat fans ongetwijfeld begonnen te dromen van de kracht van deze ploeg met de verwachte komst van Romelu Lukaku ter voorbereiding op de degradatie van Inter voor 115 miljoen euro. Terwijl hij wachtte op de komst van de formidabele Belgische spits, zorgde Hakim Ziyech ervoor om de Engelse overheersing vruchtbaar te maken door in de 27e minuut de score te openen.

READ  Maiolo schittert, Ramos wordt beloond en Skriniar staat voor een moeilijke confrontatie

Ondanks zichzelf was Hakim Ziyech ook de tweede ronde kampioen van de wedstrijd. De 28-jarige Marokkaans international, die zichtbaar geblesseerd raakte aan zijn rechterschouder, viel kort voor het einde van de eerste helft noodgedwongen uit met een blessure. Chelsea verdreef een van zijn meest prominente spelers en vervaagde.

Moreno verbergt de ander

Villarreal was niet in staat de bal te vangen en het aantal plaatsen te verkleinen, maar een paar seconden voor rust kwam hij pas echt in contact toen Alberto Moreno de lat raakte (45+3). Bij terugkeer uit de kleedkamer werd opnieuw een waarschuwing gegeven door Gerard Moreno, waardoor Edward Mendy de verlossingsfout moest goedmaken door de bal op zijn rechterlijst om te leiden (53e plaats). Maar de man die vorig seizoen 30 doelpunten maakte eindigde in een gelijkspel en verloor de controle over de Blues (73e). Daarna volgde de derde act, opnieuw in het voordeel van Chelsea, maar met Villarreal gedisciplineerd genoeg om penalty’s te nemen.

Chelsea en Villarreal, die hun eerste wedstrijd van het seizoen speelden, kijken uit naar het kampioenschap. Voor de Blues begint de Premier League op 14 augustus met een receptie van Crystal Palace (Live op RMC Sport 1). Yellow Sub-leden krijgen twee extra dagen, te beginnen met de wedstrijd in Granada op 16 augustus.