Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

70 jaar na de vloedgolf, de emotie van oud-koningin Beatrix der Nederlanden in Ot-Dong

70 jaar na de vloedgolf, de emotie van oud-koningin Beatrix der Nederlanden in Ot-Dong

Artikel gereserveerd voor abonnees

FOTO VAN DE WEEK – Prinses Beatrix der Nederlanden woonde de dag na haar 85ste verjaardag een zeer droevige herdenkingsdienst bij.

Elke week kiest The Royal Blog een foto van de week voor je uit. Deze vrijdag nemen we je mee naar het Nederlandse dorp Oude-Tonge.

Wat staat er achter deze advertentie?

Welke foto is dat?

Op het kiekje dat we bewaard hebben is prinses Beatrix des Paces te zien met gesloten ogen en gevouwen handen. Gekleed in een bijpassende kamelensjaal met een klein rond hoedje – waar ze dol op is – toont de voormalige soeverein veel emotie. Gekleed in zwart of blauw, een gevoel gedeeld door de mensen om hem heen. De scène speelt zich af op woensdag 1 in het dorp Oude-TongeR februari 2023.

Waarom hebben we deze foto gekozen?

De keuze voor deze foto werd deze week om twee redenen opgelegd. Dit wordt onder andere het eerste officiële bezoek van voormalig koningin Beatrix sinds haar 85ste. Zijn verjaardag, die hij eigenlijk de dag ervoor vierde, bezorgde burgers en fans van het Nederlandse koningshuis nieuwe portretten met zijn twee erfgenamen, zijn zoon Willem-Alexander en zijn kleindochter prinses Katharina-Amalia.

Aan de andere kant was ze in Oude-Tonge voor een andere verjaardag, een heel trieste. Ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de golf loopt deze van 31 januari tot 13.00 uurR Februari 1953 in de Noordzee – terwijl zijn moeder koningin Juliana op de Nederlandse troon zat – trof de kusten van Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Deze verschrikkelijke natuurramp veroorzaakte meer dan 2.500 doden, waarvan 1.836 in Nederland (Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant). Het dorp Oude-Tonge, gelegen op het eiland Goeree-Overflakkee, heeft het hoogste aantal doden voor het koninkrijk gezien. Dat zijn 305 mensen. De overstromingen leidden tot de evacuatie van 70.000 mensen, terwijl 10.000 stuks vee verdronken en 4.500 gebouwen werden verwoest. Pas na deze tsunami werd in Nederland besloten tot het Deltaproject, een beschermingssysteem van 13 elementen om de grootste stormvloedkering ter wereld te vormen. Nu een van de zeven wonderen van de moderne wereld.

READ  Koningin Maxima der Nederlanden wordt met haar familie geëerd voor haar 50e verjaardag

Het ondergelopen dorp Ot-Tonge op 1 februari 1953

SIPA / © AP