Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

28 miljard euro voor de strijd tegen klimaatverandering

28 miljard euro voor de strijd tegen klimaatverandering

De Nederlandse klimaatminister bood woensdag 28 miljard euro aan voor minder dan 120 maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan.

Het kabinet heeft woensdag een pakket maatregelen van in totaal 28 miljard euro onthuld om de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen terug te dringen en de klimaatverandering aan te pakken.

Deze maatregelen, waaronder initiatieven voor schone energie en elektrische voertuigen, zullen de doelstellingen van een vermindering van de CO2-uitstoot met 55% tegen 2030 ten opzichte van het niveau van 1990 verlagen tot 60%.

“Het is onvermijdelijk dat ons land, ons landschap en onze economie veranderen”, zei minister van Klimaat en Energie Rob Jetton op een persconferentie in Den Haag.

“We werken aan een koolstofneutrale circulaire economie tegen 2050”, merkte hij op. “Daarvoor moeten we echt af van fossiele brandstoffen en onze uitstoot van broeikasgassen verminderen”, vervolgde Rob Jetton.

120 metingen

Hij stelde 120 maatregelen voor, waaronder het sluiten van alle gas- en kolencentrales tegen 2035, subsidies voor de aanschaf van gebruikte elektrische voertuigen en een enveloppe van 65 miljoen euro om onderzoek naar de bouw van kleine kerncentrales te financieren.

Ambtenaren hadden al aangekondigd dat er tegen 2035 twee kerncentrales in het zuiden van het land zouden worden gebouwd.

Volgens de minister zal het vooruitzicht van stijgende olieprijzen de komende jaren automobilisten stimuleren om voor elektrisch vervoer te kiezen.

Daarom heeft de overheid 600 miljoen euro gereserveerd als subsidie ​​voor de aanschaf van gebruikte elektrische voertuigen. Vergroot ook het aantal batterijlaadstations.

“Door hard te werken om onze eigen bronnen van hernieuwbare energie te ontwikkelen, kunnen we ervoor zorgen dat we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen van dubieuze regimes”, aldus Rob Jetton. “We hoeven niet te worden gechanteerd door mensen als Poetin”, zei hij, verwijzend naar de Russische president.

READ  Nederland: Klimaatactivisten nemen luchthaven in beslag om te voorkomen dat privéjets opstijgen

Europa was sterk afhankelijk van Russisch gas voordat Moskou in februari 2022 Oekraïne binnenviel.

De Nederlandse aankondiging komt nadat de EU-lidstaten dinsdag formeel een ambitieuze hervorming van hun koolstofmarkt hebben goedgekeurd, waarover de leden van het Europees Parlement vorige week hebben gestemd, het laatste groene licht dat de weg vrijmaakt voor de inwerkingtreding van de pijler. Europees klimaatproject.

Belangrijkste ingredienten