Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

100 miljoen jaar geleden veroorzaakte de hoogste vulkaan in het zonnestelsel verschrikkelijke aardverschuivingen

100 miljoen jaar geleden veroorzaakte de hoogste vulkaan in het zonnestelsel verschrikkelijke aardverschuivingen

Nieuwe beelden vastgelegd door Mars Express onthullen het turbulente verleden van de hoogste vulkaan van het zonnestelsel, Olympus Mons, en getuigen in het bijzonder van de enorme aardverschuivingen die honderden miljoenen jaren geleden langs de flanken plaatsvonden.

U zult ook geïnteresseerd zijn

[EN VIDÉO] Mars: verken Olympus Mons, de grootste vulkaan in het zonnestelsel De hoogste vulkaan in het zonnestelsel is niet van aardse aard, maar van Mars. Oorspronkelijk heette hij…

De hoogte is 21,9 kilometer. Ongeveer 2,5 keer de hoogte van de Everest. Dit zijn de buitengewone afmetingen van de hoogste vulkaan in het zonnestelsel: de berg Olympus. Dit monster bevindt zich op het oppervlak van Mars en is het onderwerp geweest van talloze onderzoeken sinds de ontdekking ervan door de Mariner 9-sonde in 1971, gestuurd door NASA.

Maar onlangs heeft Mars Express zijn Hoge Resolutie Camera (HRSC) op de voet van de vulkaan gericht. Olympus Mons is inderdaad omgeven door een uitgestrekt en zeer oneffen terrein dat de voet van de vulkaan over honderden kilometers bedekt. En zo heeft de ESA-sonde nieuwe beelden verkregen die een beter inzicht geven in het turbulente verleden van de vulkaan.

Gigantische aardverschuivingen

De afbeeldingen onthullen een vreemd gevouwen topografie, gelegen aan de buitenrand van de halo. Deze formatie, genaamd Lycus sulci, heeft wetenschappers lange tijd in verwarring gebracht. Dankzij nieuwe gegevens van Mars Express kunnen we de oorsprong ervan echter beter begrijpen. Enigszins rampzalige oorsprong.

Enkele honderden miljoen jaar geleden vond er een enorme uitbarsting plaats die enorme hoeveelheden lava langs de zijkanten van de vulkaan gooide. Door de basis van het gebouw te bereiken, zouden deze lavastromen een basis zijn tegengekomen die bestaat uit rotsen en waterijs. Bij contact met de lava zou deze uiteraard beginnen te smelten, waardoor de hellende grond volledig zou worden gedestabiliseerd en een enorme aardverschuiving zou ontstaan. Het was dus een heel deel van de zijkant van de vulkaan dat zou zijn ingestort. Het wrak was dus van de helling naar beneden gegleden en eindigde zijn koers zo’n 1.000 kilometer de vlakte in.

READ  Ongekende real-time observatie van zelfassemblerende nanodeeltjes om kristallen te vormen (+ video)

Olympus Mons: een turbulent verleden

Het gevouwen terrein van Lycus Sulci vertoont dus tekenen van deze enorme aardverschuivingen. Veel van deze gebeurtenissen vonden duidelijk in de loop van de tijd plaats, waarbij elk honderden meters rotsachtig materiaal transporteerde. Bovendien is deze signatuur in het landschap typerend voor dit fenomeen. Je kunt echter op veel kleinere schaal hetzelfde type structuur waarnemen rond de vulkanen van Hawaï of de Canarische Eilanden.

In de daaropvolgende miljoenen jaren heeft de beweging van de wind dit ruige terrein alleen maar versterkt, waardoor rimpels en holtes werden geaccentueerd.

Het nieuwe nummer van Mag Futura magazine. Welke invloed heeft het universum op ons? Nu verkrijgbaar in kiosken:

ik vind Mag Vitura Op kiosken

Ontdek het in dit nieuwe nummer:

  • Eén centraal bestand: “Hoe beïnvloedt het universum ons?” »;
  • Eén hoofdartikel over een milieukwestie: “Facing Gaia – Mountains and Sanctuaries Under Pressure”;
  • En vele andere formats om de wereld beter te begrijpen en te behouden: kwartdier, schoonheidsmechanica, waar gaat technologie heen?, kosmische openbaring, wetenschap in strips…