Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Er wordt vermoed dat een nieuwe stam van E. coli urineweginfecties verergert

Er wordt vermoed dat een nieuwe stam van E. coli urineweginfecties verergert

  • De Escherichia coli-bacterie is de belangrijkste oorzaak van blaasontsteking, wat zeer vaak voorkomt bij vrouwen. Maar deze urineweginfecties kunnen ontaarden in ernstige vormen.
  • Onderzoekers uit Toulouse hebben een ‘opkomende kloon’ van de bacterie bestudeerd, die ‘viezer’ is en waarschijnlijk verantwoordelijk is voor het vergroten van de ernst van urineweginfecties.
  • Zij pleiten voor een betere monitoring van kwetsbare patiënten.

Cystitis is een mondiale last. Wereldwijd krijgt één op de twee vrouwen minstens één keer in haar leven een urineweginfectie. In Frankrijk wordt jaarlijks één op de tien vrouwen geconfronteerd met dergelijke intimidatie. Ze worden veroorzaakt door de migratie van een stam pathogene bacteriën Escherichia coli (E. coli), die van nature aanwezig zijn in darmmicro-organismen. Maar in plaats van de milde vorm die beperkt blijft tot de blaas, kan blaasontsteking ontaarden in ernstiger, zelfs fatale, infecties die de nieren en het algemene bloedsysteem ‘koloniseren’.

Het zijn deze ernstige infecties, “die waarschijnlijk zullen toenemen in de bevolking”, waar de onderzoekers uit Toulouse zich op concentreerden Onderzoeksinstituut voor spijsverteringsgezondheid (IRSD)* Aandachtstrekker. in voorwaarde Deze zomer gepubliceerd in het tijdschrift Klinische microbiologie en infectie (CMI) identificeerden ze een ‘opkomende kloon’ – ‘kwaadaardiger’, zoals gepromoot door professor Eric Oswald, een bioloog aan het Universitair Ziekenhuis Toulouse Escherichia coli-bacteriën, die de ernstigste gevallen van blaasontsteking veroorzaken.

Wees waakzamer bij kwetsbare patiënten

Om dit resultaat te bereiken isoleerde en karakteriseerde het team E. coli-stammen uit de ‘urineculturen’ van 223 patiënten die naar de afdeling spoedeisende hulp van het Universitair Ziekenhuis van Toulouse gingen voor urineweginfecties. Ze identificeerden “een virulentiefactor die wordt gedragen door een plasmide, een klein stukje DNA dat van de ene bacterie naar de andere kan springen”, legt de specialist uit. Deze virulentiefactor werd gevonden bij 20% van de patiënten in de groep. Om er zeker achter te komen, en niet de verkeerde dader te pakken te krijgen, werden ‘gemuteerde’ bacteriën zonder dit beroemde plasmide en de genetische codering voor deze virulentiefactor in muizen geënt. Geen van hen ontwikkelde een acute urineweginfectie.

READ  Vijf nieuwe gemeenten verminderen het stadswaterverbruik in Wallonië

Uit het onderzoek van Toulouse blijkt dat het nodig is “misschien meer alert te zijn op infecties die we misschien wat onderschat hebben”. Het idee is niet om telkens wanneer blaasontsteking optreedt naar de beroemde opkomende kloon te zoeken. “Maar in bepaalde gevallen, bij kwetsbaardere patiënten, zoals oudere vrouwen, of patiënten met comorbiditeiten, moeten we zeker verder gaan in het analyseren en karakteriseren van de stammen”, benadrukt Eric Oswald. Op deze manier kan sneller een passende antibioticabehandeling worden gegeven.

* INSERM UNIVERSITEIT/INRAE/ENVT/Toulouse 3