Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Zwakke groei en nog steeds hoge inflatie, een enigszins scheef einde van het jaar voor de Franse economie

Zwakke groei en nog steeds hoge inflatie, een enigszins scheef einde van het jaar voor de Franse economie

De verbetering in het voorjaar zal voor de Franse economie van korte duur zijn. De groei van 0,5% die in het tweede kwartaal werd opgetekend, na een trage start van het jaar (0%), ligt achter ons. Tegen de achtergrond van de hoge rentetarieven, de Duitse recessie, de Chinese crisis en vooral de inflatie die de koopkracht en het vertrouwen van huishoudens en bedrijven blijft ondermijnen, beweegt de Franse economie zich langzaam richting het einde van het jaar. volgens De voorspelling, gepubliceerd op donderdag 7 september door INSEE, De groei zal in het derde kwartaal niet boven de 0,1% uitkomen en in het vierde kwartaal niet boven de 0,2%.

Lees ook: Het materiaal is gereserveerd voor onze abonnees De voedselprijzen blijven in augustus in Frankrijk op hun hoogste niveau

De daling van de inflatie, die een paar maanden geleden begon, verloopt nog steeds langzaam. Nu het nieuwe hoogtepunt van de energieprijzen weer aan het stijgen is, zal de prijsdaling over een periode van twaalf maanden niet onder het niveau van 4% komen. Het National Institute of Statistics and Economic Studies meldde dat de groei in december 4,2% bedroeg, vergeleken met 4,8% in December, Augustus. Dit is dus ver genoeg verwijderd van de inflatiedoelstelling van 2% van de Europese Centrale Bank. Alles bij elkaar zal het 2023 eindigen met een bescheiden groei van 0,9%. Het is beter dan de 0,6% waarop het Nationaal Instituut voor de Statistiek zich baseerde voor zijn juniprognose, maar nog steeds iets onder de 1%-groeiaanname die de uitvoerende macht heeft gereserveerd voor het opstellen van de begroting.

READ  New York, San Francisco, Tokio, Parijs... Welke steden ter wereld hebben het grootste aantal miljardairs?

Donderdag werden ook werkgelegenheidscijfers vrijgegeven, die deze huidige vertraging bevestigen. Met 12.200 netto-creaties groeide de beroepsbevolking in de particuliere sector in het tweede kwartaal met 0,1%, een veel minder dynamisch tempo dan de 0,4% die in het voorgaande kwartaal werd opgetekend. “Sinds het einde van de gezondheidscrisis worden we elk kwartaal vrijwel systematisch verrast door de stijging van de werkgelegenheid. In het tweede kwartaal van 2023 is dit echter, net zoals eind 2022, niet langer het geval.” geeft Julien Puget, hoofd van de Business Cycle Division bij INSEE, toe. De arbeidsmarkt veranderde begin dit jaar echter niet, wat de weg vrijmaakte voor hoge werkloosheidscijfers.

“Een beetje lucht” voor gezinnen

Het is dus de inflatie en het effect van de stijgende rente die zij wil temperen, die het tempo blijft bepalen voor zowel de Franse economie als die van haar buurlanden. Op dit front komt het slechte nieuws van de energieprijzen, die na een pauze in het voorjaar weer beginnen te stijgen. De olieprijzen piekten begin september, terwijl de geleidelijke afbouw van het energietarievenschild leidde tot een herwaardering van de elektriciteitsprijzen. Op zichzelf al een tariefverhoging van 10% op 1elk Augustus leidt tot een extra stijging van de CPI met 0,2 punt.

Je hebt 56,38% van dit artikel om te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.