Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Milieugroen licht voor een tweede mijn in Portugal

Milieugroen licht voor een tweede mijn in Portugal

Onder Portugese bodem bevinden zich de grootste lithiumvoorraden van Europa. De hulpbronnen die de staat wil exploiteren. Zo kreeg het mijnbouwproject, geleid door het Portugese bedrijf Lusorecursos, in de gemeente Montalegre, in het noorden van het land, een Positive Environmental Impact Declaration. “op voorwaarde dat aan een breed scala aan voorwaarden wordt voldaan”, Vastgesteld door het Portugese Milieubeschermingsagentschap (APA) op donderdag 7 september.

IRA: Stellantis zal $100 miljoen uitgeven om lithium in Californië te kopen

Concreet voorziet het project in de bouw van een minerale raffinaderij. Lusorecursos wil vanaf 2027 tussen de 15 en 30 miljoen ton lithiumhydroxide produceren en moet daarvoor 650 miljoen euro investeren.

De APA heeft tien voorwaarden op een rij gezet waaraan een bedrijf moet voldoen. onder hen, “compenserende maatregelen” Gericht op lokale gemeenschappen, maar ook Reducerende en/of compenserende maatregelen aan de aangetaste biodiversiteit, zoals de Iberische wolf of vleermuizen.

Van keramiek en glaswerk tot energietransmissie

De aankondiging komt iets meer dan drie maanden na een soortgelijk besluit. Eind mei gaf de APA groen licht voor het eerste lithiummijnproject, waaraan opnieuw enkele voorwaarden verbonden zijn, dat wordt uitgevoerd door het Britse bedrijf Savannah Resources zo’n twintig kilometer verderop, in het stadje Boutikas.

Lithium: milieuvriendelijk groen licht voor de eerste mijn van Portugal

Portugal is al de belangrijkste producent van lithium in Europa, maar momenteel wordt de volledige productie ervan gebruikt voor het maken van keramiek en glaswerk. Uiteindelijk zal het andere toepassingen vinden, zoals bij de productie van elektrische batterijen ter vervanging van warmtemotoren voor auto’s.

Net als bij soortgelijke projecten werd bij de beoordeling rekening gehouden met het strategische belang van lithium om de doelstellingen van koolstofneutraliteit en de energietransitie te bereiken. De APA maakte dit duidelijk in een persbericht dat op donderdag 7 september werd gepubliceerd.

Projecten waar geen consensus over bestaat

Milieu-NGO’s en een deel van de lokale bevolking in dit plattelandsgebied, beroemd vanwege de rundvleesproductie en vanwege het verblijf in de Iberische wolf, strijden om deze twee mijnbouwprojecten.

READ  De Franse staat kan Livret A gebruiken om zijn projecten te financieren

En in mei, toen het groene licht voor het Savannah-mijnproject werd aangekondigd, reageerden de tegenstanders krachtig. Volgens hen de gekozen site ” niet goed “ Vanwege de ligging nabij bevolkte gebieden ‘besmettingsrisico’ Ecosystem, betuigde vervolgens zijn spijt aan de voorzitter van de Environmental Zero Association, Francisco Ferreira. De Portugese minister van Milieu Duarte Cordero wilde gerustgesteld worden en benadrukte dat het gegeven mandaat dit mogelijk zou maken “Het verminderen van de impact op het milieu”.

Lithiumextractie: een energie- en waterintensieve techniek

De Europese Unie is op weg naar onafhankelijkheid

Momenteel komt het merendeel van het lithium dat op het continent wordt gebruikt uit China. Afhankelijkheid die de Europese Unie door haar oprichting wil verminderen “strategische reserves” Om leveringsverstoringen te voorkomen, dat zou zijn “Contant geld” het maken. Een roep om soevereiniteit, die Portugal volledig aanvaardde. Begin 2022 lanceerde het land een internationale oproep tot het indienen van biedingen voor de exploratie van lithium in zes regio’s van het land.

Frankrijk is ook van plan zijn steen in het gebouw bij te dragen. In Alier is Emerys, een wereldleider op het gebied van industriële mineralen, van plan om binnen vijf jaar 34.000 ton lithiumhydroxide te produceren. Met dit volume kunnen batterijfabrikanten dit strategische mineraal leveren om jaarlijks 700.000 elektrische auto’s te voorzien. In de Elzas wordt een ander project overwogen, dit keer onder leiding van de Franse mijnbouwgroep Eramet en het elektriciteitsbedrijf uit Straatsburg. Ze zijn van plan daar 10.000 ton lithium uit een geothermische bron te produceren, waardoor jaarlijks 250.000 batterijen voor elektrische auto’s kunnen worden geleverd. Afgelopen maart haalde Lithium de France 44 miljoen euro op om ondergronds onderzoek te doen in de Elzas en tegen 2026 de geothermische lithiumproductie te lanceren.

READ  Een woonspaarplan kan aantrekkelijker worden voor financiering met een lening

(met AFP)