Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Zo’n episode is 100 keer waarschijnlijker door klimaatverandering

Volgens een studie van het Met Office, de nationale weerdienst van Groot-Brittannië, is de kans op een recordhittegolf in het noordwesten van India en Pakistan 100 keer groter dan voorheen als gevolg van de opwarming van de aarde.

Extreme temperaturen, stijgende luchtvochtigheid: India en Pakistan hebben sinds april te maken met een hittegolf. In Pakistan was de temperatuur afgelopen weekend boven de 50 graden Celsius in de schaduw, een record voor 2022.

Het is echter mogelijk dat deze verschijnselen niet langer uitzonderlijk zijn.

Minder verre klimatologische verschijnselen

Werkelijk, Een studie gecoördineerd door klimaatwetenschappers van het Met OfficeDe Britse National Weather Service, die woensdag werd gepubliceerd, schat dat klimaatverandering de kans op een recordhittegolf meer dan 100 keer heeft vergroot, zoals momenteel het geval is in India en Pakistan.

De analyse is gebaseerd op de hittegolf die Noordwest-India en Pakistan trof tussen april en mei 2010, toen de regio de hoogste gecombineerde gemiddelde temperatuur optekende sinds 1900, met maxima van meer dan 53°C.

We leren in de analyse van de onderzoekers dat zonder rekening te houden met klimaatverandering, de natuurlijke kans dat een hittegolf de gemiddelde temperatuur van 2010 overschrijdt, voorheen eens in de 312 jaar was. Door klimaatverandering mee te rekenen in de berekening, neemt de kans exponentieel toe tot eens in de 3,1 jaar.

“Hittegolven zijn al lang een kenmerk van het pre-moessonklimaat in de regio in april en mei. Ons onderzoek toont echter aan dat klimaatverandering de hitte-intensiteit op deze tijden stimuleert, waardoor de recordhoge temperaturen 100 keer stijgen. Aan het einde van de eeuw, is het aannemelijk dat Toenemende klimaatverandering jaarlijks leidt tot temperaturen rond deze waarden.”

Aan het einde van zijn analyse maakt het Met Office een inschatting van de huidige situatie in India en Pakistan. “De zinderende hittegolf nam iets af nadat de temperaturen zondag een piek van 51 graden Celsius bereikten in Pakistan”, voegde ze eraan toe. En om toe te voegen:

“Vanaf het midden van de week wordt echter een heropleving van de hitte verwacht, met een piek in het weekend met maximumtemperaturen die op sommige plaatsen mogelijk opnieuw 50°C bereiken.”

De bewoners ter plaatse, die enkele weken geleden al van een echte “hel” hadden gesproken, leken niet uit het bos te zijn gekomen.

READ  Emmanuel Macron en Vladimir Poutine d'accord sur "la nécessité d'une désescalade"