Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Zeven mensen beschuldigd van het ondermijnen van de interne staatsveiligheid

Geplaatst in:

De Malinese overgangsregering beweert een poging tot staatsgreep te hebben verijdeld. De nacht van 11 op 12 mei “, LED” Een kleine groep anti-progressieve financiële functionarissen en onderofficieren “,” Gesteund door een westers land Inmiddels weten we meer over de verdachten.

Zeven van hen zijn uit gerechtelijke bron op dinsdagmiddag 17 mei voorgeleid aan de Rechtbank van de 6e Commune in Bamako. beschuldigd vanDe interne veiligheid van de staat ondermijnen en proberen deze te destabiliserenZe werden onder een deposito geplaatst.

De oudste van hen is kolonel Amadou Keita. Rapporteur van het Defensiecomité van de Nationale Overgangsraad (CNT), hij staat dicht bij kolonel Malik Diaw, voorzitter van de confederatie en lid van de militaire raad die de huidige Malinese president aan de macht heeft gebracht, Kolonel Asimi Guita. De andere beklaagden zijn eerste luitenant, tweede luitenant, hoofdsergeant en assistent bij infanterie, militaire beveiliging of cavalerie.

Onder de verdachten bevindt zich ook een lid van de Coördinatie van Azawad-bewegingen (CMA), de voormalige rebellen die het vredesakkoord van 2015 ondertekenden. Een CMA-woordvoerder zei dat Baba Ahmed Ag Ahmeida op 7 mei werd gearresteerd, vijf dagen voor de vermeende poging tot staatsgreep, en ontkende elke betrokkenheid, poging tot staatsgreep.

Frankrijk werd beschuldigd van het uitvoeren van de manoeuvre

De financiële autoriteiten hebben geen details gegeven over de acties van deze zeven verdachten, die in het persbericht van de regering worden verdacht van gezocht te zijn.” De dynamiek van financieel herstel doorbreken Bamako verwijst ook naar de steun van een westers land bij deze poging tot staatsgreep.Drissa Mementa, woordvoerder van de Iriolo Depot on the Fences-beweging, die de overgangsautoriteiten ondersteunt en de nationale soevereiniteit van Mali verdedigt, Het betekent Frankrijk :

READ  Het ministerie van Nationaal Onderwijs onthult de examenkalender

We zijn niet verrast. We waren ons ervan bewust dat het pad dat we namen vol valkuilen en obstakels was. We zouden ons best hebben gedaan om te voorkomen dat wij en Mali zich zouden ontwikkelen. Het imperialisme heeft vele vertakkingen. Eerst proberen ze de politieke kant, en als dat niet werkt, proberen ze het met terroristen of opstandelingen. We weten dat het eraan komt. Dit is wat iedereen is verteld: Mijn geld van vandaag is anders dan mijn geld van gisteren. Vandaag hebben we autoriteiten die toekijken. Het enige land dat heeft gezegd dat het Mali zal isoleren, staat bekend als Frankrijk. Het enige land dat heeft gezegd er alles aan te zullen doen om Mali te destabiliseren, is Frankrijk. Achter deze poging tot staatsgreep verbergt Frankrijk zich. »

Franse diplomatieke bronnen hebben zich aangesloten bij de RFI en hebben officieel elke associatie ontkend.

Lees ook: Mali: Malinezen in Frankrijk verdeeld over steun aan overgangsautoriteiten in Bamako

Oppositie wijst op groeiende bezorgdheid in het hart van het Malinese leger

Financiële veiligheids- en justitiële bronnen zijn van mening dat de gedetineerden mogelijk afkeuring en enige vorm van ontevredenheid hebben geuit over de uitvoering van militaire operaties op de grond, evenals over enkele veranderingen binnen de hiërarchie. Een van deze bronnen verwijst naar een “zuivering” van afwijkende stemmen binnen het leger. Ismael Sako, voorzitter van de Afrikaanse Sociaal-Democratische Partij, is een van de leiders van het raamwerk dat oppositiepartijen verenigt in de heersende militaire junta. Hij is van mening dat de aankondiging van de autoriteiten vooral een groeiende bezorgdheid binnen het leger maskeert.

READ  Tiener steelt meer dan 32 miljoen euro aan cryptocurrency door een simkaart te stelen

We hebben alle elementen die wijzen op een gebrek aan respect voor het leiderschap van de militaire keten en het gebrek aan consensus. Dit zou een mogelijke poging tot staatsgreep kunnen verklaren om een ​​einde te maken aan een autoritair en dictatoriaal regime. We hebben echo’s dat de commandostructuur niet goed wordt gerespecteerd. Het bewijs hiervan is dat ze zelf enkele kameraden beschuldigen van conflicten binnenin hen. Dit kan ook verklaren waarom kolonel Assimi Goïta er de voorkeur aan gaf zijn veiligheid toe te vertrouwen aan: Wagner, en dat hij zelf, in plaats van wapens te dragen, de voorkeur geeft aan de vestingwerken tussen het presidentiële paleis en Katie. Het is niet geruststellend Ismail Sakko zegt.

In de verklaring stond dat er een vreemd land aan de basis zal liggen van deze poging tot staatsgreep. Waarom zit er altijd een vreemd land achter elke poging om hun regime te destabiliseren? Waarom begrijpen ze zelf niet dat de meerderheid van de zwijgende Malinezen het niet eens is met deze autoriteiten? En dat er zelfs binnen hun eigen gelederen mensen zijn die hun leiderschapsstijl niet delen? »

Lees ook: Mali: Gunim-jihadisten beweren ‘Wagner-soldaten’ te hebben gevangengenomen

Geen enkele financiële burger kan ongevoelig en inactief blijven »

Konimba Sidibe, hoofd van de Movement for a Shared Destiny (MODIC), beschouwt deze poging tot staatsgreep als ” voorbode van crisis “. Een voormalig minister en stichtend lid van de M5-beweging, waar de huidige premier uit voortkwam, werd vorige maand geschorst uit het strategische kantoor van de partij vanwege meningsverschillen met Chogoel Maiga.” Ik veroordeel deze poging om met de grootst mogelijke kracht te destabiliseren, maar het duidt op een diepe malaise die een even diepe politieke crisis in het land doorstaat. Konimba Sidibe.

Ik dring er bij de politieke klasse van Mali op aan om onmiddellijk de voorzitter van de Transitie te ontmoeten om de situatie grondig te onderzoeken en vast te stellen welke noodzakelijke en nuttige maatregelen moeten worden genomen om de dreigende crisis een halt toe te roepen en Mali, Malinese vrouwen en Malinese vrouwen te redden van zeer ernstige gevolgen. ernstige gevolgen. Het is een zeer patriottische plicht “, concludeert.

READ  In het licht van het epidemische herstel roepen hoge autoriteiten op tot de implementatie van een nieuwe boosterdosis