Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Zeven asteroïden zijn de afgelopen dagen dicht bij de aarde gepasseerd: waarom dit specialisten zorgen baart

De rotsachtige lichamen in kwestie, van goede grootte, zijn door NASA geclassificeerd als potentieel gevaarlijk en worden nauwlettend in de gaten gehouden dankzij een steeds robuuster detectiesysteem.

Zeven asteroïden, waaronder drie die door de NASA als gevaarlijk zijn geclassificeerd, passeerden de aarde tussen 27 februari en 5 maart. Dat onthullen onze Parijse collega’s.

De eerste twee, ter grootte van een basketbalveld, passeerden op maandag 27 februari op afstanden van 4,8 en 3,6 miljoen km van onze planeet. Het grootste deel van de keten is in de nacht van vrijdag op zaterdag vergroot tot 4,5 miljoen kilometer.

Angst voor een scheef pad

De afstanden lijken misschien erg groot, maar als een van deze asteroïden zijn baan ziet afwijken bij een botsing met een ander lichaam, kan hij rechtstreeks naar ons worden gestuurd. Daarom houden ingenieurs van NASA en de European Space Agency deze vuurballen nauwlettend in de gaten, die ook naar de aarde kunnen worden aangetrokken als ze te dichtbij komen. Er is een verhoogd detectiesysteem ingevoerd.

Experts schatten dat er elk jaar meer dan 10.000 asteroïden dicht bij de aarde komen, en de meeste vallen uiteen in de atmosfeer om heldere sterren te vormen.

Effecten die enorme schade kunnen aanrichten, worden geproduceerd door lichtbollen met een diameter van meer dan 10 meter. De grootste van hen kan meer dan 10 kilometer lang zijn, zoals degene die 65 miljoen jaar geleden zou hebben geleid tot het uitsterven van de dinosaurussen.