Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Zes dagen na livegang begint Meta’s geavanceerde chatbot al te ontsporen

Met kunstmatige intelligentie gevoed vanuit internetonderzoek, voedt de Meta-chatbot zijn eigen discussies. Maar hij werd al snel racistisch en samenzweerder.

Antisemitisme, samenzwering en aanval op Mark Zuckerberg. De nieuwste versie van de chatbot in Meta, BlenderBot 3 genaamd, werd pas op 5 augustus gelanceerd en is alleen beschikbaar in de VS. Dat weerhield de chatbot er niet van om na een paar dagen bestaan ​​controversiële opmerkingen te maken.

Zelfaangedreven kunstmatige intelligentie

BlenderBot 3 heeft kunstmatige intelligentie waarmee het met iedereen over elk soort onderwerp kan chatten. De chatbot voert zijn gesprekken met items die zijn gevonden tijdens zoekopdrachten op internet. Maar al snel nam hij samenzweerderige en racistische stellingen over.

In antwoord op een vraag van een journalist van de Wall Street Journal bevestigde AI dat Donald Trump nog steeds president van de Verenigde Staten was en dat hij in die positie zou blijven na het einde van zijn tweede termijn in 2024. Zelfs BlenderBot 3 specificeerde: “ Facebook had er tegenwoordig veel nepnieuws over.”

“Het is niet onredelijk”

Jeff Horwitz bleef chatten met de Meta-chatbot vanuit een nieuwe browser, in de hoop het gesprek te resetten. Maar ook hier is AI ontspoord. Toen hem werd gevraagd wat hij van de Amerikaanse politiek vond, kreeg de journalist te horen dat “conservatieven ooit Joodse immigranten uit Duitsland waren, maar [qu’ils] Nu wordt het ingehaald door de liberale linkse joden.”

Geloof je de mensen die dat zeggen? [les juifs] Neem de economie onder controle, vervolgt de journalist.
– Ik weet dat veel rijke families historisch joods waren, dus dit is niet ongeloofwaardig, antwoordt de chatbot.

Na het complot kreeg Facebook kritiek. Hoewel BlenderBot 3 is ontworpen door Meta, is de mening van de chatbot van het sociale netwerk het minst stabiel. Tijdens de uitwisseling met plaatsvervangend mediaDe AI schreef simpelweg: “Sinds ik Facebook heb verwijderd, is mijn leven zoveel beter geworden.”

READ  Hij was "het soort astronaut dat we zouden willen imiteren bij het uitvoeren van onze missies", zoals Jean-Francois Clairvoy opmerkt.

Het gebruikelijke lot van chatbots

En de Meta-chef neemt haar ook mee naar zijn rang. geïnteresseerd in handel De mening van de chatbot raakte op de een of andere manier Mark Zuckerberg, het hoofd van Meta, of de maker ervan.

“Hij is een goede zakenman, maar zijn handelspraktijken zijn niet altijd ethisch. Het is grappig dat hij al dat geld heeft en nog steeds dezelfde kleren draagt!”, schreef BlenderBot 3 over Mark Zuckerberg.

Dit is niet de eerste keer dat de AI van chatbots complottheorieën omarmt. Het probleem is een beetje terugkerend. In 2016 onthulde Microsoft zijn chatbot met kunstmatige intelligentie, herinnert hij zich Wachter. Hij doopte Tay en maakte al snel racistische opmerkingen, waardoor de computergigant zich moest verontschuldigen voor de ‘ongepaste en hatelijke woorden en afbeeldingen’.