Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Ze verbergen telelenzen die professionele camera’s waardig zijn

Ze verbergen telelenzen die professionele camera’s waardig zijn

Het is een van de essentiële kenmerken van smartphones geworden: de kracht van een telelens om dichter bij het onderwerp te komen. Maar pas op dat u optische zoom niet verwart met digitale zoom.

Heb je ooit een 120 mm-telelens gezien? Ik heb er eentje op maat genomen: hij is ruim 15 cm lang. Hoe slagen smartphonefabrikanten er dan in om zo’n telelens in de dikte van een mobiele telefoon te passen: minder dan 1 cm?

Laten we bij dit voorbeeld van 120 mm blijven, want dat is precies de maximale brandpuntsafstand die wordt aangeboden door de iPhone 15 Pro Max, uitgebracht op vrijdag 22 september 2023. 120 mm in plaats van 77 mm op de 14 Pro-reeks. Deze sprong werd mogelijk gemaakt dankzij de integratie van wat de fabrikant een ‘quad prisma’ noemt. Het resultaat: optische zoom variërend van x3 tot x5, wat overeenkomt met 120 mm. Hij is zeer helder, met de diafragmaopening op f/2.8.

Periscoop zoals op een onderzeeër

Het idee is dat van een periscoop zoals in een onderzeeër: een set lenzen, gekoppeld aan een of meer prisma’s, en kleine spiegels die het licht afbuigen, zodat het niet wordt beperkt door de behendigheid van een telefoon. Door 90 graden te draaien kan licht door meer lenzen gaan, dit keer over de breedte van de smartphone waar veel meer ruimte is. Dit is precies wat Apple doet met het ‘quad prisma’ in de iPhone 15 Pro Max, maar dan door de lichtstralen vier keer te verspreiden, om te profiteren van een grotere afstand tussen de lenzen en de sensor die het beeld opneemt.

READ  Een melkwegstelsel dat slechts 300 miljoen jaar na de oerknal wordt gezien?

OPPO was in 2017 de eerste fabrikant die dit type lens aanbood, met een 5X lens. In 2019 vonden we hem bij Huawei al op de P30 met 5x optische zoom. Sterker nog, het is een standaard geworden in de wereld van Android, waar we een periscooplens vinden in Google’s Pixel 7 Pro en in de Samsung Galaxy S23 Ultra: in beide gevallen optiek bij weinig licht (f/4.9), maar met een optische lens x10 zoom, in het geval van Samsung.

OPPO, de voorloper

De Heilige Graal is dus inderdaad deze optische zoom, omdat smartphones ook zijn uitgerust met digitale zoom, maar deze vergroot eenvoudigweg de pixels kunstmatig met als tegenprestatie een zeer snelle en duidelijke verslechtering van de beeldkwaliteit. Laat u niet misleiden door technische artikelen die een verbazingwekkende vergroting beloven, zoals 30x of meer: ​​als niet wordt gespecificeerd dat het een optische zoom is, misschien verbeterd dankzij het objectief van de telescoop, kunt u teleurgesteld zijn over het resultaat.