Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Zal ons lichaam veranderen met het klimaat?

Zal ons lichaam veranderen met het klimaat?

Kortere nachten, een minder actieve levensstijl, een verhoogde vatbaarheid voor bepaalde ziekten en levenslange hormonale ontregelingen voor vrouwen. Dit zijn enkele van de veranderingen die de toekomstige bevolking van planeet Aarde te wachten staan, in verband met de evolutie van het klimaat. Naast de directe gezondheidseffecten van hittegolven en andere extreme weersomstandigheden, die steeds beter worden bestudeerd, onderzoeken wetenschappers nu de langetermijngevolgen van de opwarming van de aarde op het menselijk lichaam, zijn morfologie, functioneren en gezondheidsbepalend gedrag. zoals slaap, lichaamsbeweging, enz.

Gegevens zijn nog schaars. “Tot nu toe zijn er studies uitgevoerd op korte termijn, door bijvoorbeeld fysiologische veranderingen in de loop van de zomer te observeren, is er nog weinig werk aan gedragsaanpassingen op middellange en lange termijn”Guillaume Chevance, een onderzoeker aan het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal), die geïnteresseerd is in de verbanden tussen klimaatverandering en gezondheidsgedrag, bevestigt dit.

Dit onderwerp belooft ingewikkelder te worden om te onderzoeken, omdat het nodig is om rekening te houden met de directe effecten van stijgende temperaturen, maar ook met de indirecte gevolgen op de toegang tot voedsel, vervuiling, enz.

Op fysiek niveau zouden mensen hun uiterlijk niet zo drastisch moeten veranderen, althans niet in de komende decennia, zegt arts en antropoloog Alan Froment, auteur van Anatomy. Schaamteloos, het menselijk lichaam en zijn evolutie (Odile Jacob, 2013). Toegegeven, lange, slanke populaties (zoals de Nilotische volkeren van Afrika) zijn beter aangepast aan warme klimaten, omdat een groot oppervlak transpiratie vergemakkelijkt en een bescheiden gewicht de warmteproductie beperkt, legt Alan Froment uit. Maar deze biologische evoluties duren duizenden jaren. Het gaat veel langzamer dan culturele of technologische ontwikkelingen., merk op. Evenzo zullen, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hogere temperaturen en hittegolven niet leiden tot pigmentveranderingen. “Er is geen reden voor onze huid om donkerder te worden, omdat de zonnestralen het niet zullen veranderen.”dringt de arts en antropoloog aan.

READ  Covid-19: een nieuw record van infectiepercentage, de golf van ziekenhuisopnames ... We evalueren de indicatoren in de Alpes-Maritimes twee dagen voor Kerstmis

Slaapgebrek

Andere gedrags- en fysiologische veranderingen zijn aan de horizon. Hoewel de gemiddelde slaaptijd de afgelopen decennia over de hele wereld al de neiging heeft om te eroderen, zouden de kosten van veranderende levensstijlen en stijgende temperaturen deze trend kunnen versterken. Dit is het resultaat van een uitgebreide studie uitgevoerd door een Deens team onder leiding van Kelton Minor, en gepubliceerd in mei in het tijdschrift Nature. één land. De onderzoekers hadden toegang tot een enorme slaapdatabase – meer dan 7 miljoen nachtelijke opnames van bijna 48.000 mensen vastgelegd via verbonden polsbandjes, in 68 landen, die ze koppelden aan lokale weergegevens. Als de temperatuur ’s nachts hoog blijft, gaan mensen later naar bed, worden ze eerder wakker en slapen ze daardoor minder. Boven de 25°C neemt de kans om minder dan 7 uur te slapen toe met 3,5%, in vergelijking met een nacht waarin de thermometer rond de 5°C tot 10°C is. Ouderen, vrouwen en mensen die in lage-inkomenslanden wonen, worden het meest getroffen.Deense wetenschappers schrijven.

Je hebt nog 59,55% van dit artikel te lezen. Het volgende is alleen voor abonnees.