Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Xiaomi Mesh System AX3000 review: een aantrekkelijke, krachtige 6-set wifi

Xiaomi System Mesh AX300 is eenmaal geïnstalleerd. © De digitale

Xiaomi Mesh System AX3000 is het eerste mesh-systeem van de Chinese fabrikant. Deze laatste heeft echter enige ervaring aangezien hij al enkele jaren wifi-routers en -repeaters aanbiedt. Vooral de technische fiche van het Mesh System AX3000 is interessant met zijn wifi 6 met een cumulatieve snelheid van 2976 MB/s en een verbinding is voorzien, Alles voor net geen 150 euro.

Xiaomi-netwerksysteemmodules zijn identiek. Het kunnen dus ofwel routers zijn, door verbinding te maken met de box via de blauwe Ethernet-poort, of satellieten zoals een wifi-repeater.

© De digitale

Aan de wifi-kant is het Mesh System AX3000 een dual-band model met 802.11ax, vandaar Wi-Fi 6. De 2,4 GHz-band kan een theoretische snelheid bereiken van 574 MB/s, terwijl de 5 GHz-band 2402 MB/s kan bereiken. s.
Communicatie tussen de units vindt plaats via de 5GHz-band en niet op een speciale band. Daarom worden de snelheden theoretisch gehalveerd bij aansluiting op de unit die als repeater fungeert.

De aansluiting bestaat uit 4 Gigabit Ethernet-poorten; De blauwe poort wordt uitsluitend gebruikt voor aansluiting op de internetbox (WAN-poort), terwijl de andere drie poorten plaats bieden aan alle Ethernet-apparaten (LAN-poort). Er is een vrij zeldzame overvloed aan poorten die het verdienen om te worden gemarkeerd – wifi-kits, en zelfs de meest betaalbare modellen, zijn meestal beperkt tot één LAN-poort.

© De digitale

De 4 RJ45-poorten gaan vergezeld van een netwerksynchronisatieknop, een resetknop en een speciaal stopcontact. Twee lampjes aan de voorkant laten u de status van het netwerk en de services weten (blauw voor opstarten, wit voor aan en oranje voor een probleem).

© De digitale

Qua design heeft Xiaomi gekozen voor een matzwart kunststof blok met een hoogte van 22 cm en 9,7 cm². In plaats van connectoren en indicatielampjes op de vlakken van het blok te plaatsen, heeft Xiaomi ze geïntegreerd in de randen die ook als ventilatie dienen. De status-LED’s bevinden zich aan de voorkant en de connectoren aan de tegenoverliggende rand. Het gewicht van elke eenheid bevat (510g). In vergelijking met hun grootte geven de units eigenlijk de indruk van een vrij lichte structuur.

Voor installatie biedt Xiaomi een basisconfiguratie via een webinterface waarmee u het netwerksysteem kunt instellen. Daarna doorloopt het de configuratie-aanpassing met behulp van de Xiaomi Home-app die beschikbaar is op Android en iOS.

Daarom gebeurt de fysieke montage van de eerste eenheid zonder hulp. Het zal daarom nodig zijn om uw spelerbox aan te sluiten op de blauwe RJ45-poort van een van de twee eenheden op het Mesh System AX3000 en vervolgens de voeding ervan aan te sluiten.
Wanneer de module is gestart, moet de open WiFi “Xiaomi_XXXX” vindbaar zijn. Maak er gewoon verbinding mee en het zal uw smartphone of computer aanbieden om uw systeem te configureren. Bij de rest van de installatie kun je de SSID (naam van het wifi-netwerk) een naam geven en een wachtwoord toevoegen. De interface biedt ook de mogelijkheid om het beheerderswachtwoord te configureren om later toegang te krijgen tot de configuratie. Eenmaal geconfigureerd, wordt uw netwerksysteem opnieuw opgestart en wordt de rest van de aanpassing nu gedaan via de Xiaomi Home Automation-app.

© De digitale

Voor de Xiaomi Home-app moet een account worden aangemaakt. Het zou automatisch moeten aanbieden om het netwerksysteem aan uw apparaten toe te voegen; Anders moet het handmatig worden toegevoegd.

© De digitale

De getoonde instellingen zijn relatief compleet voor een consumentenproduct. Ze laten u onder andere toe om het zendvermogen voor elke band te kiezen, het gebruikte kanaal, of om een ​​”gast” draadloos netwerk te creëren. Om toegang te krijgen tot complexere netwerkinstellingen, zoals port forwarding, DHCP of het toevoegen van potentiële VPN-ID’s, moet u echter via de webinterface op 192.168.31.1 of router.mihome gaan. com. We betreuren het dat er geen echt ouderlijk toezicht en goed beheer is van apparaten die zijn gekoppeld aan gebruikersprofielen.

© De digitale

Zodra alles is geconfigureerd, biedt het systeemnetwerk één standaard SSID, voor de 2,4 GHz- of de 5 GHz-band. In de opties is het echter mogelijk om de twee banden te scheiden in afzonderlijke SSID’s, vooral als je problemen hebt om verbinding te maken met verbonden objecten – ze zijn vaak niet compatibel met 5GHz.

Om de prestaties van het Xiaomi System Mesh AX3000-netwerksysteem te evalueren, hebben we de router aangesloten op de spelerbox die we via een 2,5 Gb/jack-adapter op een laptop hebben aangesloten. We zetten een bestand (schijfkopie) van 4,73 GB over van de eerste laptop naar een tweede apparaat met een Intel AX200 Wi-Fi 6-chip, maar ook naar een vaste desktopcomputer op de bovenverdieping aangesloten op een Gigabyte GC-WBAX200 PCIe-kaart met een externe antenne, bijgewerkt Met een Intel Wi-Fi 6E AX210-chip die wifi 6E ondersteunt.

Opgenomen snelheden tijdens het overbrengen van een bestand van 4,73 GB © Les Numériques

Opgenomen snelheden tijdens het overbrengen van een bestand van 4,73 GB © Les Numériques

In de 5 GHz-band bereikt de gemiddelde snelheid van de Xiaomi System Mesh AX3000 808 Mbit / s, dat wil zeggen een transmissie met een snelheid van 101 MB / s, zowel bij ontvangst als bij verzending. Op een afstand van een meter van de satelliet behaalden we snelheden die praktisch gehalveerd werden (427 MB/s bij transmissie en 361 MB/s bij ontvangst). Houd er rekening mee dat onze wifi-kaart voor harde pc’s bij voorkeur verbinding maakt met het apparaat dat de beste snelheden biedt. Zo halen we 620 MB/s bij verzending en 555 MB/s bij ontvangst. Op punt 5, de verste, maakt System Mesh AX3000 het mogelijk om snelheden van 154 Mbit / s bij ontvangst en 160 Mbit / s bij verzending te behalen, zonder instabiliteit; Perfect voor het bekijken van inhoud van uw favoriete video-on-demand-platform in 1080p.

Ondanks deze goede resultaten hadden we beter verwacht van dit gridsysteem. Met een theoretische snelheid van 2402 Mbit/s aangekondigd op de 5 GHz-band, biedt het ongeveer dezelfde snelheden als de Orbi RBK352-reeks van Netgear, die 1500 Mbit/s levert op de 5 GHz-band.

Opgenomen snelheden tijdens het overbrengen van een bestand van 4,73 GB © Les Numériques

Opgenomen snelheden tijdens het overbrengen van een bestand van 4,73 GB © Les Numériques

Zo dicht mogelijk bij de modules krijgen we waarden die schommelen rond de 130 MB/s, zowel op het niveau van de router als de satellietmodule. De twee eenheden zijn verbonden op de 5GHz-band, wat verklaart waarom de router en het apparaat bijna identieke snelheden hebben op de 2,4GHz-band. Op punt 5 zakt de snelheid naar 66 MB / s, maar de verbinding blijft vrij stabiel gedurende de 10 minuten die nodig zijn om onze schijfkopie over te zetten.

De snelheden verkregen door het Xiaomi System Mesh AX3000 plaatsen het in de groep Netgear Nighthawk MK62en groep Europese Netgear RBK352.

READ  Wat als de aarde plotseling stopt met draaien?