Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Xi Jinping heeft de president van China herkozen voor een historische derde termijn

Xi Jinping heeft de president van China herkozen voor een historische derde termijn

Wang Chao/AFP (Bestand) Op deze foto, genomen op 23 oktober 2022, zwaait de Chinese president Xi Jinping terwijl hij leden van het Permanent Comité van het Politburo van de Communistische Partij van China, het hoogste besluitvormende orgaan van het land, voorstelt aan de media in de Grote Zaal bij Mensen in Peking. Xi Jinping verzekerde zich op 10 maart 2023 van een derde ambtstermijn als president van China, waarmee hij een stijging dempte waardoor hij de machtigste leider van het land in generaties werd. (Foto door Wang Zhao/AFP)

Wang Chao/AFP

De Chinese president Xi Jinping is op vrijdag 10 maart 2023 voor de derde keer op rij gekozen in China.

China – Het parlement stemde unaniem voor een historische derde termijn. De Chinese president Xi Jinping werd op vrijdag 10 maart herkozen door zijn CPC-collega’s met 2.952 stemmen voor, nul tegen en geen onthoudingen. Het hoogtepunt van een opkomst die hem op 69-jarige leeftijd en bijna 10 jaar regeren tot de machtigste leider van het land in generaties heeft gemaakt.

Het resultaat van de stemming door de afgevaardigden, zonder beroep, werd met een daverend applaus ontvangen van de parlementariërs die bijeen waren in Peking, in het enorme Volkspaleis naast het Tiananmen-plein. Aangezien het Parlement in de praktijk verbonden was met de regerende Communistische Partij, bestond er nooit twijfel over de uitkomst van de stemming.

Wat biedt de toekomst voor deze advertentie?

De leider had in oktober al een verlenging van vijf jaar voor de CPC-top en het CPC Militair Comité, de twee belangrijkste machtsposities in China, veiliggesteld. De enige kandidaat, Xi Jinping, is herbenoemd voor dezelfde termijn als staatshoofd. Nadat de uitslag bekend was gemaakt, daalden drie soldaten in ceremonieel uniform de trappen af ​​van de enorme hal waar de afgevaardigden zich hadden verzameld voordat een kopie van de grondwet op een bureau werd gelegd.

READ  Meer dan 400.000 nieuwe gevallen binnen 24 uur, vaccinatie staat open voor alle volwassenen

“Ik zweer trouw te zijn aan het land en de mensen”

“Ik zweer (…) loyaal te zijn aan het land en de mensen (…) en ijverig te werken voor de opbouw van een groot modern socialistisch land, welvarend, sterk, democratisch, meer beschaafd en harmonieus”beloofde Xi Jinping terwijl hij de rechtervuist en linkerhand op het document hief.

De afgelopen maanden waren echter ingewikkeld voor hem, met eind november grote demonstraties tegen zijn beleid. nul covid Een grote golf van sterfgevallen volgde op het opgeven van deze gezondheidsstrategie in december.

Wat biedt de toekomst voor deze advertentie?

Zijn herverkiezing op vrijdag vormde de afsluiting van een opmerkelijke politieke klim die hem heeft gekatapulteerd van een bij het grote publiek onbekende politicus tot de machtigste leider van China in decennia.

De Zwitserse schrijver en journalist Adrian Gigis, auteur van een biografie over Xi Jinping, is van mening dat persoonlijke verrijking niet zijn primaire drijfveer is. “Hij heeft echt een visie voor China, hij wil dat China het machtigste land ter wereld wordt”Hij zegt.

We hebben veel uitdagingen voor de boeg

Decennialang koesterde de Volksrepubliek China, verstrikt in politieke chaos en een persoonlijkheidscultus onder haar leider en oprichter Mao Zedong (1949-1976), een meer collectivistische heerschappij aan het roer. Volgens dit model gaven de voorgangers van Xi Jinping, namelijk Jiang Zemin en vervolgens Hu Jintao, na tien jaar in functie afstand van hun positie als president.

Wat biedt de toekomst voor deze advertentie?

Xi Jinping maakte echter een einde aan deze regel door in 2018 de limiet van twee ambtstermijnen in de grondwet in te trekken, terwijl hij een bijna persoonlijkheidscultus om hem heen liet ontstaan. Met deze derde termijn wordt hij de opperste leider die voor de langste periode in de moderne Chinese geschiedenis aan de macht blijft.

READ  De Republikeinse leider Kevin McCarthy in het Huis van Afgevaardigden is de eerste in zijn soort

De vele uitdagingen van de tweedewereldeconomie blijven echter bestaan, zoals een vertragende groei, een laag geboortecijfer of zelfs het internationale imago van China, dat de afgelopen jaren sterk is verslechterd. De betrekkingen met de Verenigde Staten bevinden zich op een dieptepunt, met veel meningsverschillen, van Taiwan tot de behandeling van Oeigoerse moslims, tot rivaliteit in technologie.

Op weg naar een vierde periode?

Xi Jinping deze week opnieuw veroordeeld” Het beleid van insluiting, omsingeling en repressie tegen China. dat je implementeert Westerse landen onder leiding van de Verenigde Staten. We zullen een zelfverzekerder China zien in de internationale arena, dat zijn retoriek op een meer zichtbare manier zal doen gelden. tijdens het proberen om de afhankelijkheid van de rest van de wereld te verminderen.Steve Tsang, van het SOAS Chinese Institute aan de Universiteit van Londen, voorspelt.

Wat biedt de toekomst voor deze advertentie?

Het parlement hield vrijdag ook formele verkiezingen voor andere institutionele functies. Tot nu toe is vice-premier Han Zheng (68 jaar oud) gekozen tot vice-president ter vervanging van Wang Qishan (74 jaar oud). Het voorzitterschap van de vaste parlementaire commissie gaat naar Zhao Leji.

De zeventigjarige kan, zonder enige duidelijke uitdager, aan het einde van deze termijn een nieuwe ambtstermijn van vijf jaar verlengen als hij in de tussentijd geen betrouwbare dolfijn heeft bevestigd.

Zie ook op Huffpost :