Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

De woorden van Kais Said kwamen Tunesië duur te staan

De woorden van Kais Said kwamen Tunesië duur te staan

Dit is het commentaar van de Wereldbank “tot nader order” van het partnerschapsprogramma betekent een virtuele bevriezing van alle nieuwe financiering voor Tunesië, dat al in een ernstige financiële crisis verkeert.

Wat is de directe impact van deze maatregel van de Wereldbank op Tunesië?

Ik besloot de Wereldbank te leiden “stop” Deze samenwerkingsovereenkomsten om de herziening van de Raad van Bestuur (CA) van de Wereldbank, die gepland was voor 21 maart en “tot nader order is uitgesteld”, uit de kalender te schrappen.

Dit besluit heeft betrekking op het Country Partnership Framework (CPF), dat dient als basis voor toezicht door de Raad van Bestuur van de Wereldbank om het land te beoordelen en te ondersteunen in zijn hulpprogramma’s.

De stichting kan geen nieuwe ondersteuningsprogramma’s met de staat lanceren totdat de raad bijeenkomt, zelfs als Gefinancierde projecten blijven gefinancierd en lopende projecten gaan door.Zoals gezegd een bron dicht bij de Wereldbank.

Een functionaris van de Wereldbank, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, vertelde AFP dat de verhuizing betekende dat nieuwe financiering voor Tunesië onwaarschijnlijk was. “Voordat de situatie duidelijk wordt.” En dat er een nieuwe CPF is afgerond. Zelfs tijdelijk, zoals deze bevriezing “Risico om een ​​zeer slecht effect te hebben op de financiële situatie van Tunesië”In de woorden van de Tunesische econoom Azzedine Saïdane.

Tunesië, met een zware schuldenlast van 80% van zijn bbp vanwege het gewicht van het ambtenarenapparaat, moet zijn toevlucht nemen tot leningen om zijn begrotingstekort aan te vullen. Het onderhandelt ook over een lening van ongeveer twee miljard dollar met het Internationaal Monetair Fonds, dat de verstrekking van andere internationale hulp, waaronder de Europese Unie, voorschrijft, maar de gesprekken lopen terug.

READ  De Amerikaanse senator Mitch McConnell, 81, verstijft opnieuw midden in een persconferentie

Lees: 2023 wordt “ingewikkeld” zonder akkoord met het Internationaal Monetair Fonds, aldus de gouverneur van de Centrale Bank van Tunesië.

Ondertussen wendde Tunesië zich tot het Algerije van president Tebboune en kreeg financiële hulp in de vorm van leningen en donaties van meer dan $ 300 miljoen. Dit bedrag is op dit moment nog niet voldoende om de Tunesische staatsbegroting te dekken.

Lees: de toenadering van Tunesië tot Algerije ruikt naar afhankelijkheid?

“De begroting voor 2023 hangt af van leningen ter waarde van 25 miljard dinar (7,5 miljard euro), inclusief het equivalent van 5 miljard dinar (1,5 miljard euro) uit het buitenland. Zonder de Wereldbank zou de uitvoering van zo’n operatie erg ingewikkeld zijn.”Econoom Azzedine Saidan rapporteert aan AFP.

Wat is de impact op de onderhandelingen met het IMF?

De gouverneur van de Centrale Bank van Tunesië, Marouane Abbasi, waarschuwde in januari dat 2023 “ingewikkeld” zal zijn, in de context van zwakke groei (minder dan 3%), hoge inflatie (meer dan 10%) en hoge werkloosheid (meer dan 15%). ), zonder een snelle overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds voor een lening.

Het IMF is misschien terughoudend om een ​​toch al controversiële deal af te ronden nu de andere grote donor, de Wereldbank, zich heeft teruggetrokken.Wereldbank ambtenaar.

Het lijkt er echter op dat de onderhandelingen tussen beide partijen zijn vastgelopen sinds medio oktober het principeakkoord bekend werd gemaakt.

De mogelijke overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds hangt ook af van bepaalde financiering die zal worden vrijgegeven door de Wereldbank, wiens beslissing om het partnerschapsprogramma met Tunesië in dit verband op te schorten, een nieuwe tegenslag in de onderhandelingen kan betekenen.

READ  China zegt dat het een Amerikaanse torpedobootjager heeft achtervolgd in de betwiste Paracels-wateren

Lees: Qais Saeed heeft minder dan 100 dagen om 2,4 miljard dollar te vinden voor de staatsbegroting

Het IMF kan terughoudend zijn om een ​​toch al omstreden overeenkomst af te ronden nu de andere grote donor, gevestigd (ook, noot van de redacteur) in Washington, zich heeft teruggetrokken.zei een functionaris van de Wereldbank die sprak op voorwaarde van anonimiteit.

en nu?

De Tunesische regering heeft nog niet gereageerd op het besluit van de Wereldbank.
Volgens econoom Azzedine Saidane zouden de Tunesische autoriteiten dat moeten doen “Een manier vinden om de pagina over deze kwestie om te slaan en het vertrouwen van internationale financiële instellingen te herstellen.”

De rest hangt af van de reactie van de regering.hij voegt toe.
Ondertussen zijn de gesprekken tussen Tunesië en de Wereldbank om nieuwe financiering te verkrijgen – waaronder een lening van 20 miljoen euro voor een kabelproject om Europa van zonne-energie te voorzien – tot nader order uitgesteld.

“Hoe langer de situatie voortduurt, hoe meer geld Tunesië verliest”waarschuwt een functionaris van de Wereldbank.

Afrikaanse consumenten boycotten Tunesische producten

Boter, couscous, dadels, ghee… Van Bamako via Conakry of Dakar nemen de boycotcampagnes tegen Tunesische producten toe op sociale netwerken zonder dat we de impact nog kunnen meten.

Zo moest het Senegalese bedrijf Senico SA de herkomst van een van zijn belangrijkste producten, Jadida-margarine, verantwoorden door die maand te benadrukken Afrikaanse jeugd.

Sneko is partner in Med Oil, een dochteronderneming van de Tunesische privégroep Poulina Group Holding (PGH). Het nieuwe merk is Tunesisch, maar Senico moest bevestigen dat de nieuwe margarine die in Senegal wordt verkocht, 100% Senegalees is en wordt geproduceerd in de fabriek in Diaminedio. “Onze margarine is een 100% Senegalese product”, luidt de verklaring van het bedrijf.