Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Worden Netflix- of Amazon Prime-knoppen op afstandsbedieningen geblokkeerd?

Een missie van de Nationale Assemblee zal eind januari haar conclusies bekendmaken over de mogelijke ongemakken van de PAF door de aanwezigheid van gigantische streamingknoppen op de afstandsbedieningen van televisies en andere internetboxen.

Speelt de Franse soeverein op tv-afstandsbedieningen? De Franse afgevaardigden hebben twee maanden de tijd om te beslissen. De Commissie Culturele Zaken van de Nationale Assemblee is al van start gegaan volgens: weerkaatsing “Dringende missie”, d.w.z. een snelle parlementaire enquête zal eind januari haar advies uitbrengen.

Commissarissen zullen de gevolgen moeten beoordelen van het verschijnen van Netflix-, Disney+ of zelfs Amazon Prime-knoppen op afstandsbedieningen, aangezien deze streamingdiensten zich agressief ontwikkelden in Frankrijk.

Terwijl er in 2020 ongeveer 3,3 miljoen aangesloten tv’s werden verkocht (+35% in vergelijking met 2019), maken steeds meer Fransen gebruik van de faciliteiten die fabrikanten zoals Samsung bieden om toegang te krijgen tot hun favoriete videodiensten. Ze stappen dus geleidelijk af van de Franse tv-zenders.

Om “hun” knoppen op afstandsbedieningen te plaatsen, sluiten grote wereldwijde videospelers contracten met tv-fabrikanten. Netflix was de eerste die deze deals sloot met fabrikanten. De Netflix-knop verscheen voor het eerst in 2011. Volgens Bloomberg vragen sommige Netflix-aanbieders $ 1 per klant om een ​​knop op de afstandsbediening te plaatsen.

‘juiste visie’

Het is dus een winstgevende onderneming, maar het zet Franse ketens en diensten in het nadeel als Salto, dat niet over de middelen beschikt om dergelijke deals te sluiten. Idem voor hun aanwezigheid op startschermen – vooral Franse internetboxen – die steeds meer zijn ingeperkt ten gunste van het Amerikaanse omroepaanbod.

READ  Meer dan 1.000 Bitcoin-mijnwerkers vernietigd door stoomcontroller

Op dit laatste punt wonnen de PAF-spelers hun zaak. Er is een nieuw artikel toegevoegd aan de audiovisuele wet van 1986 waarin staat dat de interfaces van televisies, versterkers en andere aangesloten apparaten zorgen voor “passende zichtbaarheid” voor diensten van algemeen Frans belang. Op straffe van officiële kennisgeving en boete.

Het valt nog te bezien hoe het begrip ‘passende visie’ zal worden geïnterpreteerd, evenals het begrip ‘algemeen belang’.