Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wie zijn de twaalf gijzelaars die Hamas dinsdag heeft vrijgelaten?

Wie zijn de twaalf gijzelaars die Hamas dinsdag heeft vrijgelaten?

Op de vijfde dag van de wapenstilstand tussen Israël en Hamas droeg de groep die door de Europese Unie en de Verenigde Staten als terroristisch wordt beschouwd twaalf gijzelaars over aan het Rode Kruis.

De uitwisselingen zijn aan de gang. Op dinsdag (28 november) heeft de Palestijnse beweging een nieuwe groep gijzelaars vrijgelaten die sinds de Hamas-aanvallen op 7 oktober in Gaza werden vastgehouden. In ruil daarvoor liet Israël dertig Palestijnse gevangenen vrij, op grond van de wapenstilstand, die maandag met 48 uur werd verlengd.

Aan het begin van de avond werden verschillende vrouwen, vergezeld van gemaskerde Palestijnse strijders van Hamas en de Islamitische Jihad, overgedragen aan het Internationale Comité van het Rode Kruis in Rafah, in de zuidelijke Palestijnse gebieden nabij de Egyptische grens.

Het Israëlische leger zei dat de twaalf vrijgelaten gijzelaars, “tien Israëliërs en twee buitenlanders”, “werden overgebracht naar Israëlische ziekenhuizen waar ze herenigd zullen worden met hun families”, waarmee hun aankomst in Israël via Egypte werd bevestigd.

Minderjarig en dubbele nationaliteit

Onder de vrijgelaten Israëlische gijzelaars bevond zich een 17-jarige minderjarige genaamd Mia Limberg, vergezeld van haar moeder, Gabriella Limberg, 59 jaar oud. De overige acht zijn vrouwen tussen de 36 en 84 jaar, en de Israëlische regering heeft hun namen bekendgemaakt.

Op het moment van de vrijlating gaf de woordvoerder van de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken, die centraal stond in de onderhandelingen, aan dat een van de gijzelaars de Oostenrijkse nationaliteit had, twee Argentijnen en één Filipijns.

Volgens het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben de twee vrijgelaten buitenlanders het Thaise staatsburgerschap. De Israëlische autoriteiten hebben geen aanvullende informatie verstrekt.

Hamas-gijzelaars: hoe werden de drie vrijgelaten Frans-Israëlische kinderen verzorgd?

Sinds 24 november heeft Hamas elke dag ongeveer tien vrouwen en kinderen vrijgelaten die het tijdens de dodelijke aanval van 7 oktober in Israël had ontvoerd, vergeleken met de vrijlating van drie keer zoveel Palestijnse gevangenen.

READ  Rusland wil geen "confrontatie" met de Verenigde Staten na de crash van de Amerikaanse drone in de Zwarte Zee.

De wapenstilstandsovereenkomst, waarover ook werd onderhandeld met de steun van Egypte en de Verenigde Staten, heeft tot nu toe de vrijlating mogelijk gemaakt van 60 Israëlische gijzelaars en 180 Palestijnen die gevangen zitten in Israëlische gevangenissen.

Buiten het kader van deze overeenkomst werden 21 buitenlandse gijzelaars vrijgelaten, waarvan de meeste Thais in Israël woonden.