Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wat is deze spanning over de Parthenon-friezen tussen Griekenland en Groot-Brittannië?

Wat is deze spanning over de Parthenon-friezen tussen Griekenland en Groot-Brittannië?

Mysterie rond de Parthenon-friezen tentoongesteld in het British Museum, de diplomatieke relatie tussen… Verenigd Koninkrijk En de Griekenland Wie profiteert. in huis 20 minutenWij vatten de situatie voor u samen.

Wat is er gebeurd ?

De Griekse premier heeft zijn bezoek aan Groot-Brittannië afgebroken nadat hij een voor dinsdag geplande ontmoeting met zijn Britse collega had afgelast. Maandag zei de Britse premier Rishi Sunak Hij annuleerde een ontmoeting die dinsdagmiddag gepland was met zijn collega Kyriakos Mitsotakis, die zijn “ontevredenheid” uitte en zijn bezoek afbrak, aldus Athene.

De oorsprong van de spanning? De friezen van het Parthenon zijn te zien in Het Britse museum. Athene eist de terugkeer van het werk, maar Londen weigert. De Griekse standpunten over de kwestie van de friezen van het Parthenon zijn algemeen bekend. “Ik hoopte de gelegenheid te krijgen om de kwestie met mijn Britse collega te bespreken.” Dinsdag verklaarde Downing Street de annulering van de bijeenkomst door te zeggen dat de Griekse leider zijn belofte niet was nagekomen om zijn bezoek niet als een “openbaar platform” over de kwestie te gebruiken.

Wie is de eigenaar van deze friezen?

Londen beweert dat de sculpturen in 1802 “legaal werden verworven” door de Britse diplomaat Lord Elgin, die ze aan het Museum van Londen verkocht. Griekenland houdt vol dat het het doelwit was van ‘plundering’ toen het land onder Ottomaanse bezetting stond. zei Kyriakos Mitsotakis, een enthousiaste voorstander van de terugkeer van het beroemde oude marmer naar Athene BBC Dat het buiten Griekenland houden van een deel van de friezen van het Parthenon kwam neer op het ‘in tweeën snijden van de Mona Lisa’.

READ  Senegal schort zijn besluit op om een ​​nieuwe datum voor de presidentsverkiezingen bekend te maken

“Het is voor mij geen kwestie van eigendom, het is een kwestie van hereniging.” De friezen verspreidden zich vooral tussen het Akropolismuseum en het British Museum in Londen, voegde hij eraan toe. Een Griekse regeringsbron benadrukte dinsdag dat “de marmerkwestie op de agenda van de bijeenkomst stond, naast andere bilaterale en internationale kwesties, zoals het in het verleden was geweest (…) Downing Street was zich hiervan bewust.”

Wat dan?

Voor Griekenland zou de oplossing van de Britse oppositie kunnen komen. Maar de Griekse premier had een ontmoeting met de leider van de arbeidersoppositie Keir StarmerGezien de winnaar volgens opiniepeilingen bij de verkiezingen die volgend jaar gepland staan. De Labour-leider zei vóór het interview dat hij de Griekse premier zou vertellen dat een Labour-regering de wet niet zou veranderen, maar dat hij niet gekant zou zijn tegen een lening die aanvaardbaar zou zijn voor het British Museum en de Griekse regering.

Rishi Sunak is altijd ‘consistent’ geweest en gelooft dat de Parthenon Marbles een ‘belangrijke aanwinst’ zijn voor Groot-Brittannië, dat dit erfgoed ‘generaties lang heeft bewaard’, zei zijn woordvoerder maandag. Op de top van de Akropolis staat het Parthenon, gebouwd in de 5e eeuw voor Christus ter ere van de godin Athena. Het nieuwe Akropolismuseum, dat in 2009 werd geopend, heeft een locatie aangewezen om de friezen van het Parthenon te huisvesten.