Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

WHO wil ‘internationale noodsituatie op het gebied van volksgezondheid’ uitroepen

WHO wil ‘internationale noodsituatie op het gebied van volksgezondheid’ uitroepen

Aan de andere kant waren de Verenigde Naties van mening dat “universele” vaccinatie in dit stadium niet wordt aanbevolen.

In het licht van de “alarmerende” verspreiding van apenpokken, die in bijna 40 landen is gemeld, zal de Wereldgezondheidsorganisatie volgende week een vergadering houden om te beoordelen of het virus een “noodsituatie voor de volksgezondheid van internationaal belang” vormt.

Minder dan een week nadat de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, Tedros Adhanom Ghebreyesus, landen had opgeroepen om “de uitbraak onder controle te houden”, noemde de verspreiding van de epidemie dinsdag “buitengewoon en alarmerend”.

“De situatie vereist een gecoördineerde reactie”, zei hij op een persconferentie, waarbij hij de bijeenroeping van het noodcomité van de Wereldgezondheidsorganisatie op 23 juni aankondigde.

‘Beter begrip’ van apenpokken

Sinds begin mei zijn er meer dan 1.600 bevestigde gevallen gemeld in 39 landen, waaronder 32 landen waar de ziekte niet endemisch is – en waar tot nu toe geen sterfgevallen zijn geregistreerd. Het virus verspreidt zich meestal in Centraal- en West-Afrika en wordt aangetroffen in Europa, Australië, het Midden-Oosten, Noord-Amerika en Zuid-Amerika.

Tedros Adhanom Ghebreyesus merkte op dat de WHO, die vertrouwt op de hulp van internationale experts om apenpokken “beter te begrijpen”, ook overweegt “de naam van het virus te veranderen”, en belooft “zo snel mogelijk aankondigingen” op dit punt.

Hij wees erop dat de prioriteit echter blijft om “landen te helpen de overdracht van de ziekte in te dammen en de epidemie te stoppen” met “bewezen” middelen zoals “monitoring, tracering van contacten en isolatie van geïnfecteerde patiënten”.

“Universele” vaccinatie wordt in dit stadium niet aanbevolen

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft ook het groeiende enthousiasme voor pokkenvaccins getemperd, terwijl de Europese Commissie dinsdag een contract aankondigde met het Deense Noord-Beierse laboratorium om meer dan 100.000 doses te verstrekken.

READ  Hoe onze bewegingen onze mentale toestanden beïnvloeden, en vice versa

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) had begin juni al aangegeven als “voorzorgsmaatregel” contact te hebben met deze fabrikant, in de hoop “zo spoedig mogelijk” een vergunningaanvraag in te dienen voor zijn anti-aap Product. pokken.

De Verenigde Staten, die afhankelijk zijn van vaccinatie van contactgevallen, hebben ook meer dan 300.000 doses van dit serum gekocht, als aanvulling op de voorraad van 100 miljoen eenheden van een ander vaccin van het Franse Sanofi.

Maar de Wereldgezondheidsorganisatie zei dinsdag in tussentijdse richtlijnen dat “universele” vaccinatie in dit stadium niet wordt aanbevolen, en benadrukte dat “elke beslissing over het al dan niet gebruiken van vaccins moet worden genomen (…) op basis van een beoordeling van risico’s en voordelen, op basis van elk afzonderlijk geval.”

Een ziekte die meestal vanzelf overgaat

Tedros Adhanom Ghebreyesus vond het echter “essentieel dat vaccins op billijke wijze beschikbaar zijn wanneer dat nodig is” en specificeerde dat zijn organisatie samenwerkt met lidstaten en partners om een ​​mechanisme te ontwikkelen voor gelijke toegang tot vaccins en behandelingen.

Een middel tegen de pokken, tekovirimat, werd eerder dit jaar door de EMA goedgekeurd voor apenpokken, maar het is nog niet algemeen verkrijgbaar.

De ziekte verdwijnt gewoonlijk spontaan, twee tot drie weken na het begin van griepachtige symptomen gevolgd door huiduitslag. Maar de Amerikaanse autoriteiten hebben gewaarschuwd dat deze klinische symptomen “mild” en moeilijk te identificeren of zelfs “verkeerd gediagnosticeerd” kunnen zijn.