Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

WHO waarschuwt voor het mengen van COVID-19-vaccins

Wie waarschuwt voor het mengen van COVID-19-vaccins

Wie waarschuwt voor het mengen van COVID-19-vaccins

GENVE (Reuters) – De hoofdwetenschapper van de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde maandag tegen het injecteren van dezelfde persoon met verschillende COVID-19-vaccins, en zei dat het een “gevaarlijke trend” was omdat er momenteel onvoldoende gegevens waren om de impact op de gezondheid te meten.

“We zien hier een beetje een gevaarlijke trend”, zei Soumya Swaminathan tijdens een online persconferentie.

“Het zal waarschijnlijk chaotisch zijn in landen waar mensen beginnen te beslissen wie en wanneer ze een tweede, derde of vierde dosis moeten nemen”, voegde ze eraan toe.

Volgens Somya Swaminathan is de combinatie van verschillende vaccins een “datavrij gebied”.

In juni oordeelde de WHO’s Strategische Vaccine Expert Group echter dat het vaccin van Pfizer als een tweede dosis kon worden gebruikt na een initiële dosis AstraZeneca, als deze laatste niet beschikbaar was.

Een ander klinisch onderzoek van de universiteit van Oxford is nu aan de gang om de combinatie van AstraZeneca- en Pfizer-vaccins, evenals Moderna en Novovax te onderzoeken.

“Gegevens van onderzoeken naar de combinatie van verschillende vaccins zijn in behandeling”, zei de WHO per e-mail en benadrukte dat “immunogeniteit en veiligheid moeten worden geëvalueerd.”

De organisatie merkte op dat beslissingen moeten worden genomen door volksgezondheidsinstanties, op basis van beschikbare gegevens, niet op basis van individuen.

(Rapportage door Emma Farge en John Revell, Franse versie door Federica Millau, redactie door Jean-Michel Bello)

READ  COVID: nieuwe waarschuwing in China, een stad met vijf miljoen mensen in quarantaine