Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wetenschappers hebben de exacte datum bepaald waarop een asteroïde met de kracht van 22 atoombommen waarschijnlijk de aarde zou treffen.

Wetenschappers hebben de exacte datum bepaald waarop een asteroïde met de kracht van 22 atoombommen waarschijnlijk de aarde zou treffen.

NASA-wetenschappers hebben voorspeld wanneer de asteroïde Bennu in contact zou kunnen komen met de aarde en alles binnen een straal van 1000 km zou kunnen vernietigen. Hun missie is gericht op het vinden van oplossingen om rampen te voorkomen.

Deze asteroïde passeert elke zes jaar de aarde, maar wetenschappers konden bevestigen dat Bennu op een dag in september 2182 de blauwe planeet zal treffen.

Volgens het tijdschrift wetenschapOndanks de genoemde risico’s blijft NASA optimistisch over de lage kans op een ramp.

Wat weten wetenschappers over deze asteroïde?

Na een aantal jaren van analyse konden wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie bepaalde details verstrekken over de dreiging die boven de aarde zweefde. Het ruimtevaartuig Osiris-REx arriveerde in 2018 in Bennu en volgde het tot 2020, waardoor we meer te weten konden komen over de samenstelling ervan, vooral dankzij een stukje stof dat het van de asteroïde kon halen. Ze ontstonden waarschijnlijk buiten Jupiter, in de begindagen van het zonnestelsel. Het zou wetenschappers in staat kunnen stellen beter te begrijpen hoe planeten ontstaan.

Volgens Richard Burns, Osiris-Rex-projectmanager bij het Goddard Space Flight Center van NASA, is Bennu een kilometer in doorsnee, of een twintigste van de grootte van de asteroïde, en zou hij de dinosauriërs hebben weggevaagd. Volgens hem zou Bennu, als hij met de aarde botst, alles op een afstand van maximaal 965.606 kilometer van de inslaglocatie kunnen vernietigen. Genoeg om te vergelijken met de kracht van 22 atoombommen. Gelukkig zijn ze niet groot genoeg om wereldwijd uitsterven te veroorzaken.

Als we de berekeningen van wetenschappers volgen, zou de botsing op 24 september 2182 moeten plaatsvinden. NASA beschreef deze mogelijkheid als een “zeer kleine kans”. De groep wil geruststellend zijn, om geen paniek te zaaien onder de bewoners.

READ  les épargnants secoués par la chute du Bitcoin

‘Ik denk niet dat we iets moeten doen’

Wetenschappers zijn categorisch, dus u hoeft zich geen zorgen te maken. In de eerste plaats kan het effect pas optreden in de 22e eeuw, wat heel lang geleden is. Volgens een document dat vorige maand door het Osiris-REx-wetenschapsteam werd gedeeld, is de kans dat deze asteroïde de aarde raakt 0,037%.

“Ik denk niet dat we iets aan Bennu moeten doen”, zegt planeetwetenschapper Lindley Johnson van NASA’s Planetary Defense Coördinatie Office zeer geruststellend. Het blijft echter een van de meest bedreigende asteroïden en zal in de gaten blijven worden gehouden.

Het ruimteagentschap legde ook uit dat nieuwe gegevens van het ruimtevaartuig van hetzelfde wetenschappelijke team een ​​beter model mogelijk maakten van de evolutie van Bennu’s baan in de loop van de tijd. Genoeg om het werk te vergemakkelijken van onderzoekers die van hun pad willen afwijken.

In overeenstemming met waarnemingen van telescopen op aarde zal de dichtstbijzijnde vlucht van de asteroïde plaatsvinden op 25 september 2135. Zijn pad is echter onduidelijk en kan binnen hetzelfde jaar variëren.

Wetenschappers hebben ook rekening gehouden met het worstcasescenario, waarbij de impact van Bennu op aarde in 2135 zeker zou zijn, maar ze blijven optimistisch. “Meerdere kinetische impactoren zouden Bennu kunnen afweren van een botsing”, legde Johnson uit. Hij zei dat een oplossing binnen vijftig jaar mogelijk is.