Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Wetenschappelijk nieuws in kleine doses

Een paar milligram van al het wetenschappelijke nieuws van de week.

Geplaatst om 7:00 uur

Mathieu Perrault

Mathieu Perrault
Journalistiek

Byzantijnse zonsverduistering

Volgens Japanse astronomen varieerde de lengte van de dag in de late oudheid onverwacht. Onderzoekers van de Universiteit van Tsukuba bestudeerden de archieven van het Byzantijnse rijk en vonden vijf tekenen van verduisteringen in 346, 418, 484, 601 en 693. Elke keer hadden de verduisteringen niet zichtbaar moeten zijn vanuit Constantinopel, wat leidde tot een herbeoordeling van de lengte van de dag van de aarde, naar boven voor V.e eeuw en daarna voor de zesdee en de zevendee eeuwen. Deze gegevens hebben een effect op andere soorten metingen, met name de zeespiegel, als gevolg van getijden, schreven de Japanse onderzoekers Publicaties van de Astronomical Society of the Pacific.

een toets

Wat was de belangrijke ontdekking in de geschiedenis van de geneeskunde die op Borneo werd gedaan?

Foto van de GRIFFITH University-website

31.000 jaar oude geamputeerde botten opgegraven in Borneo

De eerste amputatie werd 31.000 jaar geleden uitgevoerd, 24.000 jaar voordat de amputatie tot dan toe de oudste was en dateert uit het prehistorische Bulgarije. Onderzoekers van de Griffith University in Brisbane, Australië, publiceerden hun bevindingen begin september in het tijdschrift de natuur temperenmeldt dat een 20-jarige man als tiener een amputatie onder de knie heeft gehad.

het nummer

5,8%

Foto Mustafa Abumonz, Agence France-Presse

Een nieuwe studie meldt dat het lopen van 10.000 stappen per dag het sterftecijfer met 5,8% zou verminderen.

Dat is de vermindering van de mortaliteit die 10.000 stappen per dag opleveren, volgens een nieuwe studie die 78.000 Britse volwassenen zeven jaar volgde. Onbelangrijk detail, het aantal stappen met dodelijke afloop daalde tot 10.000 stappen per dag en bleef daarna stabiel tot 20.000 stappen per dag. Paradoxaal genoeg daalde het sterftecijfer bij mensen die spontaan sneller liepen. Toen de onderzoekers rekening hielden met verstorende factoren, zoals de body mass index, daalde de cardiovasculaire mortaliteit tot 10.000 stappen en keerde daarna terug naar normaal met 20.000 stappen per dag. De gemiddelde levensduur van cavia’s was aanvankelijk 60 jaar en 2,8% van hen stierf tijdens de follow-up.

READ  Voor onderzoeker Anil Seth is bewustzijn een hallucinatie

Juno in de buurt van Europa

Afbeelding van de website van NASA

Jupiters maan Europa Juno eind september

Afstand Montreal-Quebec. Dit is wat de sonde scheidde: Juno Europa, de ijzige maan van Jupiter, op 29 september. Het werd gelanceerd in 2011, Juno Het draait sinds 2016 in een baan om Jupiter. Het heeft diepe microgolfgegevens van Europa vastgelegd, die mogelijk het bacteriële leven in ondergrondse oceanen herbergen. Galileode andere sonde die Jupiter ontdekte (tussen 1995 en 2003), passeerde in de buurt van Europa, maar had niet zo’n microgolfradiometer.

Kaukasus in Grieks Sicilië

Foto door WIKIMEDIA COMMONS

Slag bij Himera in 480 voor Christus volgens Giuseppe Sciotti (1834-1911)

Griekse kolonie Himera, Sicilië huurde huurlingen uit de Kaukasus en Scandinavië in de vijfdee eeuw voor Christus werd het ontdekt door Amerikaanse en Europese archeologen. Ze baseerden hun analyse op het genotype van de stoffelijke overschotten van 54 soldaten die sneuvelden in de strijd tussen de Grieken en de Carthagers. De studie werd medio september gepubliceerd in het tijdschrift PNAS.