Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Werknemers slapen in een winkel om loonsverhoging te verdienen

Werknemers slapen in een winkel om loonsverhoging te verdienen

Ze zullen niet overnachten in Castorama in Frankrijk. Acht gekozen CGT-functionarissen van het bord verlieten woensdagavond de winkel in Colmar (Haut-Rhin). Hun doel was echter om daar te slapen, zoals de dag ervoor in Mundolsheim (Bas-Rhin) was gedaan, om een ​​salarisverhoging te eisen.

“Maar om 20.30 uur, toen we aan het opzetten waren, zagen we een bode met een grijns aankomen”, zegt Xavier Gaspard, de vertegenwoordiger van de vakbond in Straatsburg. Hij legde ons uit dat we het pand moesten verlaten op straffe van 1.000 euro per persoon en per overtreding. We belden onze advocaat, die zei dat we moesten vertrekken. »

Een extra 200 euro is vereist

Het was dus het einde van de avond en de nacht in het demonstrantenhotel. Met een nota die door de administratie wordt afgewikkeld volgens de posten die u haar toestuurde 20 minuten. “Het ’s nachts bezetten van een winkel is een illegale handeling die de veiligheid van mensen en eigendommen bedreigt. Gisteravond [mercredi], verlieten de bezorgde werknemers stilletjes de Colmar-winkel, nadat ze op de hoogte waren gebracht van een rechterlijke beslissing die hen beval het pand te verlaten. Daarna voegden ze zich bij hun hotelkamers, die door het management waren geboekt zodat ze een slaapplaats zouden hebben”, schreef ze daar, erop aandringend dat ze de situatie wilde oplossen. “Bij Castorama zijn we in wezen gebonden aan sociale dialoog en de nachtelijke bezetting van de winkel is geen middel of plaats. »

Een visie die niet gedeeld werd door de acht verkozenen. “Er was geen sociale dialoog”, antwoordt Xavier Gaspard. “Een paar minuten voordat we werden geëvacueerd, had ik HR aan de telefoon die me net tijd bood om te praten, niet om te onderhandelen”, vervolgt Nicholas Auzinot, een centrale CGT-vakbondsvertegenwoordiger binnen het bedrijf.

READ  AdBlue raakt op, richting de ineenstorting van de toeleveringsketens

De twee gekozen functionarissen benadrukken, net als degenen die donderdagochtend nog aanwezig waren voordat ze terugkeerden naar hun winkels, dat “het gevecht nog niet voorbij is”. “We gaan nu kijken welke maatregelen we kunnen nemen en die komen op hetzelfde niveau of zelfs nog hoger. Maar we geven niet op. Met die wens om altijd “een netto verhoging van 200 euro te krijgen voor alle medewerkers terwijl we er 37 hadden” euro in de laatste verplichte jaarlijkse onderhandelingen.” [NAO]. »

De strijd van getallen

Castorama van zijn kant eist dat zijn werknemers in 2022 “15 maanden salaris” worden betaald. Met een verhoging van +7,3% tussen maart 2022 en maart 2023 werd de minimale algemene verhoging van € 70 toegepast in augustus 2022 en maart 2023, evenals de individuele verhogingen toegepast in mei 2023. Deze maatregelen vormen een aanvulling op de herbeoordelingen en verhogingen gemaakt in 2022”, schreef ook het management opnieuw.

In de Castorama-winkel in Straatsburg, ’s nachts van dinsdag op woensdag. – Xavier Gaspard

Deze personages, de acht gekozen CGT, de tweede federatie binnen het merk, maken bezwaar tegen hen. Elk jaar zijn onze verhogingen lager dan de inflatie, wat niet normaal is. En dat hebben we gezien in de winkels, de medewerkers steunen ons”, besluit Xavier Gaspard.