Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

We weten eindelijk waarom het ervoor zorgt dat je je reukvermogen verliest

Anosmie, oftewel het totale of gedeeltelijke verlies van reuk, is een van de meest voorkomende symptomen van Covid-19. Maar tot nu toe is niet duidelijk hoe het de ziekte zou kunnen veroorzaken.

Een team bestaande uit onderzoekers van het Institut Pasteur, de Universiteit van Parijs, de Public Aid Foundation – Hôpitaux de Paris (AP-HP), het National Center for Scientific Research (CNRS) en het National Institute for Health and Medical Research (Inserm ) dus keek naar de vraag.

Ontsteking van de neusholte

Deze onderzoekers ontdekten dat het virus dat verantwoordelijk is voor de ziekte, Sars-CoV-2, neuronen kan infecteren die worden geassocieerd met geur en zelfs de hersenen kan bereiken.

Zowel bij mensen als bij muizen zagen ze dat het virus een aanhoudende ontsteking veroorzaakt van het slijmvlies dat geurmoleculen detecteert in de neusholte, het reukepitheel. Meestal georganiseerd in een gewone dekglaasje, verliest deze structuur zijn structuur zodra deze is gewond.

Aangezien het virus aanhoudt, verklaart reukepithelitis het verlies van reukvermogen gedurende enkele maanden bij sommige patiënten.

Van de reukzenuw tot de hersenen

Maar het Cov-2-virus infecteert ook de reukzenuw en de zenuwcentra die verantwoordelijk zijn voor de geur in de hersenen, zoals de reukbol. Het bereikt dan andere zenuwstructuren, waar het een significante ontstekingsreactie uitlokt.

“Dit zou een toegangspoort tot de hersenen kunnen vormen”, benadrukken de auteurs van het onderzoek.

Ze zien het als een mogelijke verklaring voor de mentale of neurologische stoornissen die sommige Covid-19-patiënten hebben ontwikkeld, zoals depressie, cognitieve achteruitgang of angststoornissen.

Veel hypothesen die nieuwe studies vereisen.